Het gebeurt veel te zelden dat we een lekker dessertje afslaan. Als bij wonder blijken we plots nog een gaatje gevonden te hebben, net groot genoeg voor een dame blanche. Dat is niet omdat je eten zo snel verteert, maar het heeft wel een andere wetenschappelijke reden. Twee zelfs om precies te zijn.
Moedermelk
Marieke de Witt, diëtist en lifestyle coach bij Voedingsgroep Utrecht, geeft een woordje uitleg aan het magazine Women's Health. "Als baby word je gevoed met melk, dat bestaat uit suiker en vet. Een bijzondere combinatie vanuit de natuur en bedoeld om een zuigeling snel te laten groeien. Ook zijn we geprogrammeerd met de gedachte dat groente bitter is en giftig kan zijn, waardoor we van nature niet graag groente eten." Concreet betekent dat dat onze natuurlijke drang ons meer in de richting van zoete dingen dan gezonde etenswaren duwt.
Dromen van zoet
Maar er is nog een andere reden voor dat plotselinge plaatsje voor een dessert. Je hebt vast weleens gemerkt dat je spontaan speeksel gaat produceren als je denkt aan zoetigheid. Dat speeksel bereidt je maag voor op een dessert. Bovendien hebben Noorse wetenschappers aan het Lovisenberg Diakonale Hospital ontdekt dat je maagwand ontspant bij de gedachte aan zoet - waardoor er dus meer plaats ontstaat. Bij het eten van een dessert is het dan ook belangrijk om jezelf onder controle te houden, want je zal niet snel een voldaan gevoel hebben. Houd dat volgende keer dus zeker in gedachten!