Eerdere studies hebben al aangetoond dat chocolade verslavend kan werken en dat het eten ervan bepaalde gevoelens opwekt die te vergelijken zijn met het nemen van drugs. Nu hebben onderzoekers ook een oplossing voor deze verslaving gevonden: mindfulness.
De studie van de Flinders University of Psychology verklaart ten eerste waarom we die drang voelen om chocolade te eten. Ten tweede geven ze advies om daar iets aan te veranderen. Vaak krijgen we een verlangen naar chocolade bij het zien van foto's of reclamespots op televisie. Het eten heeft daarbij onze belangstelling gekregen, waarna we het snoepgoed mentaal gaan verwerken. Op dat moment beelden we ons in hoe chocolade zou smaken en ruiken. Dit vergroot de trek des te meer.
De kneepjes van het vak
Om die driften te onderdrukken zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar een remedie. Daarbij bleek mindfulness effectief. De eerste methode die getest werd was de 'cognitieve defusie'. Deze methode moet de eerste hunkering naar chocolade, wanneer je dus plots aan chocolade denkt, bedwingen. De truc is om onmiddellijk afstand te nemen van die drang door het te zien als "iets dat niet per se gevolgd moet worden met eten", aldus de onderzoekers.
De tweede techniek is 'geleide fantasie'. Die richt zich op die mentale verbeelding van chocolade. Eens dat je je de smaak en geur van chocolade gaat inbeelden, moet je het vervangen met een ander beeld zoals een bos of strand. Op die manier ben je afgeleid en neemt de drang af.
Effect
Onderzoekers konden besluiten dat vrouwen die de fixatie van chocolade negeerden, minder opdringerige gedachten hadden. Deze studie is volgens de medewerkers "belangrijk voor iedereen die problematische verlangens wil bestrijden".