In Boulogne-sur-Mer adem je de puurste zeelucht in. Het stadje heeft de grootste vissershaven van Frankrijk én het grootste aquarium van Europa: Nausicaá.
Foto Turpin
Alhoewel aquaria geen goede reputatie hebben als het aankomt op dierenwelzijn, is de grootste prioriteit van Nausicaá wel degelijk de toestand van de vissen en oceanen, de thuishaven van deze dieren. Zelf geeft het aquarium het goede voorbeeld door plastic uit de cafetaria te bannen en bezoekers te sensibiliseren met een plasticquiz'. Daarnaast toont het bezoekerscentrum hoe de klimaatopwarming invloed heeft op de mens met de stijgende zeespiegel die eilanden opslokt. Nausicaá doet ook onderzoek naar de fauna en flora in de oceanen en heeft verschillende kweekprogramma's lopen, bijvoorbeeld met pinguïns en epaulethaaien. Jammer genoeg mag het aquarium de dieren niet vrijlaten. "De toekomst van onze planeet is niet rooskleurig. De vissen zijn hier veiliger dan in de vervuilde zee", merkt een verzorger op.
Respect voor de oceanen
Vorig jaar is de nieuwe tentoonstelling Op reis in volle zee' geopend, met een bassin van 10.000 m³ water. Via een speciale roltrap duik je steeds dieper de oceaan in. In heel Nausicaá vergaap je je aan 58.000 vissen, haaien, kwallen, mantaroggen en zeehonden. "Wij laten de mensen hier kennis maken met het wonderlijke leven in de oceanen, zodat ze leren het te respecteren", aldus directeur Stéphane Henard. Naast vissen vind je ook koraal in het bassin. "We bootsen het ecosysteem zo goed mogelijk na. Koralen zijn de huizen van de vissen en houden het bassin op een natuurlijke manier schoon. De vissen zwemmen rond in zeewater, dat gefilterd wordt met zand en uv-licht", vertelt Henard.
Foto H. Eskenazi
In Nausicáa kan je ook een rondleiding achter de schermen boeken. Zo merk je de omvang van het grote bassin, zie je hoe de vissen eten krijgen en kom je meer te weten over de kweekprogramma's.
Grootste Franse vissershaven
Wie nog niet genoeg heeft van het maritieme leven, kan de haven van Boulogne-sur-Mer bezoeken, op je eentje of met een gids. Als je vroeg wil opstaan tenminste. De gids neemt je mee naar de indrukwekkende visveiling om 4 uur 's ochtends. Daarna bezoek je de ruimte waar de vis gerookt wordt en ga je ontbijten in Le Chantillon, het legendarische havenrestaurant dat ook 's nachts open is. Denk eraan je achteraf om te kleden, als je niet de hele dag naar de Noordzee wil ruiken.
Foto L. de Rocquigny
De grootste vissershaven van Frankrijk zet vooral in op export en verwelkomt 600 boten per dag. Jaarlijks wordt er 38.000 ton vis gevangen en 380.000 ton verhandeld. Na de veiling bij het krieken van de dag vertrekt de verse vis naar Parijs en wordt die al om 9 uur aan de restaurants en winkels geleverd. Ook Bordeaux wordt tegen 15 uur voorzien van een lading. Een klein deel van de vangst blijft in Boulogne-sur-Mer zelf en wordt verkocht in kraampjes aan de haven. De vers gevangen pladijzen liggen je al blinkend op te wachten en de kreeften klapperen nog na met hun scharen. Het heeft wel iets lugubers dat de soortgenoten van de vissen die je in Nausicaá nog vrolijk zag rondzwemmen, binnenkort op iemands bord belanden.
Extra tip: Hou je van kaas, dan mag je Boulogne-sur-Mer niet verlaten zonder een bezoekje aan fromagerie Philippe Olivier. Hier koop je de lekkerste kazen van Frankrijk!
Praktisch
- Vanuit Brussel rijd je 2,5 uur naar Boulogne-sur-Mer.
- Nausicaá: een ticket voor een volwassene kost 25,90 euro.
- Meer info over Boulogne-sur-Mer.
Janne Vandevelde