Het onderzoek ondersteunt ook de recente bevindingen dat extreme zwaarlijvigheid meer is dan een kwestie van discipline.
Onderzoekers aan de Britste universiteit van Cambridge hebben een nieuwe genmutatie ontdekt die kan helpen in de strijd tegen obesitas. De mutatie komt voort uit het zogenaamde MC4R-gen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dit gen een niet te onderschatten impact heeft op de eetlust die een persoon ervaart.
Schakelaar uit
Het MC4R-gen geeft je brein een signaal wanneer je eetlust voldaan is. Het gen werkt zoals een schakelaar die omklikt wanneer je lichaam geen behoefte meer heeft aan voeding en het hongergevoel dus overbodig wordt. Bij normale mensen verspringt de schakelaar naargelang de eetbehoefte van het lichaam. Maar voor sommige mensen blijft die schakelaar evenwel permanent op 'uit' staan, waardoor ze zich nooit verzadigd voelen en blijven eten. Zij lopen een verhoogd risico op diabetes en hartziekten.
Schakelaar aan
Professoren Sadaf Farooqi en Nick Wareham en hun team onderzochten data van meer dan 500.000 vrijwilligers en ontdekten dat bij 6% van hen net het omgekeerde proces plaatsvindt. Bij de personen in kwestie stond de schakelaar onafgebroken op 'aan', waardoor hun eetlust een pak lager ligt dan normaal. Hun gewicht lag vaak enkele kilo's onder het gemiddelde en zij liepen debuidend minder kans om diabeet te worden.
Strijd tegen diabetes
Met zijn onderzoek bewijst professor Farooqi dat de individuele genetische opbouw een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van obesitas. Je eigen genen kunnen je strijd tegen overtollige kilo's dus helpen of net ondermijnen. Farooqi en zijn team hopen de gevonden mutatie te kunnen gebruiken in de ontwikkeling van medicatie die de obesitasgraad moet terugdringen.