Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven. In zijn studie onderzocht professor Arbeidsgeneeskunde Lode Godderis welke factoren de meeste impact hebben op een burn-out. "Niet de sector bepaalt de burn-out, wel de werkgever", vertelt Godderis aan Het Nieuwsblad. "Neem de gezondheidssector. Daar heb je in vergelijking met de andere sectoren misschien iets meer kans op een burn-out. Maar we zien vooral enorme verschillen tussen het ene ziekenhuis en het andere. Het hangt sterk af van werkgever tot werkgever."
Burn-out is vooral de schuld van de baas
Vooral de onredelijke eisen van een werkgever leiden tot stress, zeker als je als werknemer moet kiezen tussen snel handelen of een project perfect uitwerken. "Denk aan een te strikte deadline voor een taak: je moet snel werken, maar je wil tegelijk grondig tewerkgaan. Dat veroorzaakt enorme stress", aldus de professor. Meer autonomie, een goede sfeer onder collega's en voldoende kansen om jezelf te verbeteren leiden dan weer aantoonbaar tot aangenamer' werk.
Opleiding, leeftijd en geslacht spelen een veel kleinere rol als risicofactor. Met name vrouwen en veertigers zijn iets vatbaarder voor een burn-out. "Dat is niet toevallig. Veertigers zijn op de top van hun carrère, maar hebben vaak ook een complexe gezinssituatie. Dan is het moeilijk om de juiste balans te vinden", bevestigt Godderis.
Foto R.V.