Bosbranden Australië - Marineschip met hulpmiddelen aangekomen in ingesloten kustdorp

Een Australisch marineschip is donderdag aangekomen aan het kustdorp Mallacoota in de staat Victoria. Daar zitten duizenden mensen sinds oudejaar vast omdat het dorp ingesloten raakte door de bosbranden. Het schip heeft voeding, water en medische hulp aan boord en kan duizend mensen per keer evacueren. Vierduizend toeristen en inwoners zijn gestrand in de kleine stad, op zo'n 500 kilometer ten oosten van Melbourne. Ze waren dinsdag naar de stranden gevlucht door de bosbranden.

De stad telt zo'n duizend bewoners en is een populaire vakantiebestemming, die in de zomer duizenden toeristen trekt.

Volgens Steve Warrington van de lokale brandweer kan het dagen, misschien zelfs weken duren, voordat de bosbranden afnemen en de wegen vrijgemaakt kunnen worden. Tot dan kunnen de mensen niet wegrijden uit Mallacoota.

Er dreigen voedsel-, water- en brandstoftekorten. Volgens Warrington zal worden bepaald welke mensen eerst worden geëvacueerd en wie nog moet blijven.

Ondertussen liep het dodental door de bosbranden in het land al op tot zeventien, bericht persbureau Australian Associated Press. Tientallen mensen zijn nog vermist.

bron: Belga