Voorgerecht: Luikse salade
Wat heb je nodig?
- 200 gram groene boontjes
Zo maak je het :
- Blancheer de bonen in gezouten water. Let erop dat ze knapperig blijven. Spoel ze onder koud water.
- Schil de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn. Snij ze in plakjes.
Hoofdgerecht: balletjes in tomatensaus
Wat heb je nodig?
Voor de ballen:
- -200 gram groene linzen
- - een halve ui
- - 1 teentje look
- - 1 tl currypoeder
- - 1 tl zout
- - 60 gram bloem
- - olijfolie
Voor de saus:
- - 500 cl passata
- - 1 klein blikje tomatenpuree
- - 1 ui
- - ½ glas rode wijn
- - 1 teentje look
- - 1 el suiker
- - zwarte peper
- - zout
- - olijfolie
Voor de puree:
- 1kg zoete aardappel
- 1 glas volle melk
- Nootmuskaat
- Zout
- Zwarte peper
Zo maak je het:
De ballen:
- Kook de linzen 20 à 25 minuten in gezouten water tot ze zacht zijn. Spoel ze onder koud water en laat ze goed uitlekken.
- Plet de linzen met je vingers. Voeg de fijngehakte ui, de look, het currypoeder, zout en de bloem toe. Meng alles met je handen.
- Doe een flinke scheut olijfolie in een pan. Bevochtig je handen en draai kleine ballen van het linzendeeg. Bak ze in de pan tot ze aan weerszijden goudbruin zijn.
De saus:
- Plet de look en versnipper de ui. Laat even aanstoven in wat olijfolie. Doe de tomatenpuree erbij en laat die ook even meebakken.
- Voeg de passata, de rode wijn en de suiker toe. Laat een half uurtje sudderen zonder deksel.
- Mix de saus fijn. Kruid met peper en zout.
De puree:
- Schil de zoete aardappelen, snij ze in grove stukken en kook ze gaar in een ruime hoeveelheid gezouten water.
- Doe de aardappelen in een kom, voeg een beetje volle melk toe en plet ze met een pureestamper.
- Meng de rest van de melk door de puree. Breng op smaak met geraspte mootmuskaat, zwarte peper en zout.
Dessert: Brusselse wafels
Wat heb je nodig?
- 1,5 glas amandelmelk
- 2 el gesmolten boter
- 1 vanillestokje
- 2 el honing
- 1 glas havermout
- 1 glas volkoren bloem
- 1 el lijnzaad
- 1,5 el bakpoeder
- Snuifje zout
Zo maak je het:
- Doe de melk, gesmolten boter en de vanille in een kom. Klop alles door elkaar en zet opzij.
- Doe alle droge ingrediënten in een andere kom en meng alles.
- Meng de twee door elkaar tot je een homogeen deeg hebt. Laat een kwartiertje rusten, terwijl je het wafelijzer voorverwarmt.