Bubbels en gourmet
Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen ondervroeg 217 bakkers en 332 slagers over de kerstige eetgewoontes van de Belg. Fondue- en gourmetschotels zijn nog steeds de populairste opties voor het kerstdiner. Het is niet alleen lekker en toegankelijk, maar ook makkelijk voor de gastvrouw of -heer. Die willen liefst zo min mogelijk tijd in de keuken doorbrengen. Kerst vieren we met de familie dus het mag allemaal lekker traditioneel zijn. De meeste oma's of kleinkinderen staan nu eenmaal niet te springen voor quinoa en insectenburgers.
Kerststronk
Bubbels als aperitief, gourmet als hoofdgerecht. En als dessert kiezen we massaal voor de kerstbûche. VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, liet in november een online enquête uitvoeren door het onderzoeksbureau iVox. Wat blijkt? Zestig procent van de Belgen kiest nog elk jaar voor een gouwe ouwe kerststronk. Jongeren kiezen vaker voor ijs, ouderen geven de voorkeur aan biscuit. Maar we zijn ook niet vies van verandering: zeventig procent zou wel wat meer variatie in smaken en texturen willen zien.