Volgens de autoriteiten kan er vandaag al worden gestart met het triggeren van de regen, maar alles hangt af "van de wind en de vochtigheidsgraad", verklaarde Pralong Dumrongthai, de baas van het departement voor de controle van de vervuiling. Om het op een kunstmatige manier te laten regenen wordt een grote hoeveelheid chemicaliën in de wolken vrijgegeven waardoor ijskristallen ontstaan die de neerslag bevorderen.
Vier keer de norm
Het niveau van de PM2,5 fijnstofdeeltjes, die als meest schadelijk voor de gezondheid worden beschouwd omdat ze het diepst doordringen in de longen, bedraagt op dit moment in de hoofdstad 102 microgram per kubieke meter. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een maximumnorm van 25 microgram per kubieke meter hanteert.
Volgens Greenpeace gaat het om de ergste periode van vervuiling sinds een jaar. «Gisteren was Bangkok volgens onze metingen de tiende meest vervuilde stad ter wereld», meldde de ngo. De autoriteiten relativeren de situatie. "De toestand is niet zo alarmerend als in China of in New Delhi", zei Dumrongthai. De meeste scholen in de hoofdstad blijven daarom geopend. Dat neemt niet weg dat Bangkok steeds vaker met zware vervuiling af te rekenen heeft, een gevolg van onder meer de exponentiële toename van voertuigen in de stad.