Veel baby's krijgen hun voeding via flesjes. Soms lukt borstvoeding geven niet, soms is het gewoon handiger om op flessenvoeding over te schakelen. Maar ook als je kind borstvoeding krijgt, is afkolven en je baby de melk via een flesje geven vaak een noodzaak. Is die papfles gemaakt van plastic - zoals zo'n 82% van de flesjes wereldwijd - in plaats van glas, dan krijgt zoon- of dochterlief een grote dosis microplastics binnen. Dat zeggen wetenschappers van het Trinity College in Dublin op basis van nieuw onderzoek.
Hoge temperaturen
Volgens het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Nature Food, komen er door de hoge temperaturen bij het sterilisatieproces van de papflesjes en de bereiding van de flesvoeding miljoenen microplastics - en zelfs biljoenen nog kleinere nanoplastics - vrij. Er wordt immers aanbevolen om een flesje te steriliseren op 95° Celsius, om de poedermelk daarna met water van 70° Celsius te mengen en te schudden in de papfles. Dat schudden maakt nog eens extra veel miniscule deeltjes plastic los.
Professor John Boland, auteur van de studie, zegt dat ze "absoluut stomverbaasd" waren door het aantal microplastics dat de babyflesjes produceerden. "Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie uit 2019 schatte dat volwassenen tussen de 300 en 600 microplastics per dag zouden consumeren, maar onze gemiddelde waarden voor de flesjes lagen in de orde van een miljoen of miljoenen", klinkt het onthutst in The Guardian.
Gezondheidseffecten
De gevolgen van al die kleine deeltjes plastic voor de gezondheid zijn nog onbekend. Zeker voor jonge kinderen is er volgens de wetenschappers "een dringende noodzaak" om na te gaan wat de gezondheidseffecten zijn. Want hoewel de meeste deeltjes gewoon via de uitwerpselen weer het lichaam verlaten, kunnen andere meegenomen worden via de bloedbaan en zo andere lichaamsdelen bereiken.
(lees verder onder de afbeelding)
Pexels
Eerder werden er al microplastics in menselijke organen teruggevonden. Studies naar de impact van die deeltjes plastic op zeedieren voorspellen niet veel goeds voor de mens. Een studie bij oesters gaf bijvoorbeeld aan dat microplastics hun voorplanting schaadt, en andere onderzoeken wezen op een schadelijke impact op de ademhaling en vruchtbaarheid van vissen.
Een extra wasbeurt doet wonderen
"Ik heb al die plastic bewaardozen voor eten al lang uit mijn kast gegooid", zegt auteur John Boland. "Als ik nog jonge kinderen had, zou ik ook de bereidingswijze van hun flessenmelk aanpassen."
Wat moet je dan net doen om het aantal microplastics in het flesje van je baby te beperken? De papfles een aantal keer extra wassen kan het aantal plastic deeltjes al drastisch verminderen, aldus de auteurs. Kook water in een niet-plastic pot en laat het afkoelen. Was je gesteriliseerde flesje vervolgens drie keer met dat schone water. Ook de poedermelk bereid je best in een niet-plastic potje. Laat het dan afkoelen en giet het vervolgens in een schoon flesje.