Antibacteriële zepen die de mogelijk gevaarlijke stof triclosan bevatten zijn ongeveer even efficiënt in het bestrijden van microbes als zeepsoorten die de stof niet bevatten. Tot die conclusie kwam een onderzoeksteam van de Korea University in Seoel. De resultaten van het onderzoek werden eerder deze week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift 'Journal of Antimicrobial Chemotherapy.'
Triclosan is volgens experten een stof die gedurende een lange tijd een belangrijk ingrediënt was van antibacteriële zeep. In de Verenigde Staten alleen al brengt de verkoop van de stof jaarlijks zo'n 800 miljoen euro op. Recente studies koppelen triclosan nu echter aan weerstand tegen antibiotica en hormonale problemen. Het Amerikaanse voedselveiligheidsagentschap zal de stof verder onderzoeken en mogelijk aan banden leggen.
Nu blijkt bovendien dat het effect van de stof slechts zeer beperkt is. Onderzoekers van de Korea University brachten twintig verschillende gevaarlijke bacteriënstammen, waaronder E. coli en Salmonella aan op de handen van zestien proefpersonen, die minstens een week lang geen antibacteriële zeep gebruikt hadden. De deelnemers aan de studie moesten dan gedurende 30 seconden hun handen wassen met antibacteriële of gewone zeep. Voor alle testen bevatte de antibacteriële zeep 0,3% triclosan, de wettelijk toegestane hoeveelheid in de EU.
De onderzoekers vonden geen substantieel verschil tussen beide soorten zeep. Nadien werden de bacteriënstammen geweekt in water met de twee verschillende soorten zeep. Na zes uur was ook daar geen wezenlijk onderscheid. Pas na negen uur werd duidelijk dat de zeep met triclosan duidelijk meer bacteriën gedood had.
Het onderzoek besloot dat consumenten bewust moeten worden gemaakt van het feit dat antibacteriële zepen geen volledige protectie tegen microbes bieden. Volgens het onderzoek gebruiken tal van Koreaanse producenten triclosan niet meer. Slechts bij 13 van de 53 onderzochte Koreaanse antibacteriële zepen werd de stof nog aangetroffen.