Vanwaar komt het initiatief?
In juli 1999 besloot de Amerikaan Chris Baty de daad bij het woord te voegen en eindelijk te beginnen met zijn langgekoesterde droom: het schrijven van een roman. Hij wilde het boek binnen één maand af hebben. Dat idee, om binnen een maand een boek te schrijven, sprak ook anderen aan. Maar liefst 21 vrienden, kennissen en connecties dit waren de begintijden van het internet en dit alles speelde zich af via het reeds middeleeuws aandoende Yahoo! besloten mee te doen met Chris' ambitieuze project. National novel writing month was geboren: het jaar daarop wilden 140 mensen mee doen.
Waarom november?
Chris verplaatste de ultieme boekenschrijfmaand van juli naar november "om optimaal gebruik te kunnen maken van het slechte weer". Hij voegde bovendien een aantal basisregels toe aan het concept: de roman moet nieuw zijn, mag niet door iemand anders zijn (mee-)geschreven en moet tijdig worden ingeleverd. Van de 140 deelnemers slaagden 29 erin om op tijd een zelfgeschreven boek te schrijven.
Jaarlijkse hype
Vanaf dat moment nam NaNoWriMo een vogelvlucht: inmiddels doen er jaarlijks zo'n 300.000 mensen mee. Het idee is simpel: schrijf gedurende de maand november iedere dag 1.667 woorden en je hebt op 30 november een verhaal van 50.000 woorden. Hierbij maakt de kwaliteit en het plot van het verhaal niet uit: zo lang je het maar doet.
Dit zijn de regels:
- Je mag beginnen met schrijven om 00:00 op 1 november en moet stoppen op 23:59:59 uur op 30 november.
- Je mag niet eerder of later beginnen: het startpunt is 1 november.
Dus heb je altijd al een boek willen schrijven? Skip dan op 1 november dat bezoek aan het graf van de oma en begin eraan.