Alliantie van milieuorganisaties, Unizo, taxisector ... vraagt nationaal mobiliteitspact

Een brede alliantie van de milieu - en mobiliteitsorganisaties over de taxisector tot ondernemersorganisatie Unizo vraagt een nationaal mobiliteitspact voor een beter openbaar vervoer. Dat pact moet opgebouwd zijn rond het spoor en de alternatieven voor de auto versterken. Dat melden de initiatiefnemers, Greenpeace, Trein Tram Bus, Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie vrijdag. De oproep heeft de steun van bijvoorbeeld Unizo, de Gezinsbond, Test-Aankoop, taxifederatie GTL, Ademloos, Straten-Generaal, Ringland, CGSP Cheminots, Fietsersbond en Taxistop. Via een webplatform nodigen de vier initiatiefnemers dan ook het maatschappelijk middenveld, bedrijven en burgers uit om de oproep mee te ondersteunen.

Mobiliteit moet een prioriteit zijn in de volgende legislatuur wegens het klimaatvraagstuk en de luchtkwaliteit, klinkt het. Want van alle sectoren is de uitstoot van het verkeer "het meest problematisch".

"Zowel voor het klimaat, als voor onze gezondheid is het nodig om het gebruik van de auto te beperken. Een nationaal Mobiliteitspact kan de lijnen uitzetten voor een duurzaam en sociaal rechtvaardig beleid op basis van drie prioriteiten", zeggen de initiatiefnemers. Zij pleiten voor goede en betaalbare alternatieven voor de auto, de spoorwegen als ruggengraat voor een goed openbaar vervoer en ook meer investeringen in het openbaar vervoer dat kwalitatiever moet zijn, bijvoorbeeld met betere aansluitingen dankzij geïntegreerde dienstregelingen. De Zwitserse spoorwegen zijn daarbij een voorbeeld, net als multimodale knooppunten.

De oproep krijgt bijvoorbeeld de steun van de Gezinsbond, omdat de impact van luchtvervuiling het grootst is bij kinderen. Unizo wijst dan weer op de vele uren die werknemers maar ook goederen vastzitten op de weg. "Wij maken geen taboe van ingrepen zoals een slimme kilometerheffing of andere maatregelen om tot een mobiliteitsshift te komen", dixit gedelegeerd bestuurder van Unizo, Danny Van Assche.

bron: Belga