Honger is de afgelopen jaren weer toegenomen, tot bijna 1 miljard mensen. Daarbovenop zijn 2 miljard mensen ondervoed, hoewel er genoeg voedsel geproduceerd wordt om 10 miljard mensen eten te geven.
Eén derde gaat verloren
Maar waar gaat al dat extra voedsel dan naartoe? Eén derde komt nooit op ons bord. Er gaat voedsel verloren bij het opslaan, tijdens het transporteren, in de verwerkende industrie, in restaurants en supermarkten, maar ook in onze eigen keuken. Daarnaast gebruiken we voedsel dat geschikt is voor menselijke consumptie om er vee mee vet te mesten. Ook gewassen die geteeld worden voor biobrandstoffen eten we niet op. Bovendien palmen ze grond in waarop voedsel kan worden geteeld.
Petitie Help honger de wereld uit
Meer en meer worden we als burger gewezen op de gevolgen van de keuzes die we maken in de supermarkt. Of nog beter, bij het Voedselteam, de lokale (pluk)boerderij of de wereldwinkel. Als burgers kunnen we inderdaad een stukje de markt beïnvloeden door producten met een lagere ecologische impact te kopen en een eerlijke prijs voor de boeren te eisen, maar ook de overheden kunnen hun steentje bijdragen.
Om aan haar verplichtingen te voldoen moeten de verschillende overheden, Vlaams, Belgisch en Europees, ervoor zorgen dat de voedselproductie in de eerste plaats dient om mensen te voeden en landbouwers toelaat hun brood te verdienen met hun stiel. Om die eis kracht bij te zetten, overhandigt Broederlijk Delen meer dan 17.000 handtekeningen aan de minister van landbouw, Joke Schauvlieghe. Samen moeten we de honger de wereld uit helpen!