Meer dan 150 studies hebben de vier Blue Zones of de zogenaamde Blauwe Gebieden onderzocht. In deze vier regio's - het Italiaanse Sardinië, het Griekse Ikaria, het Japanse Okinawa en Nocoya in Costa Rica - leven de mensen daadwerkelijk langer. The Huffington Post heeft al die onderzoeken geanalyseerd en vijftien tips opgesomd die samen het recept vormen voor een langer leven. En nee, daar moet je geen calorieën voor tellen of extra vitaminen voor slikken.
1. 95% van de maaltijden is gebaseerd op plantaardig voedsel.
Soja, linzen, groene groenten, zaden, noten en zoete aardappelen zijn de hoofdingrediënten van het dagelijks dieet van de inwoners van de Blue Zone-gebieden. Met name bladgroenten zoals sla en spinazie zijn übergezond.
2. Eet slechts twee keer per week vlees.
Een misschien ietwat teleurstellende boodschap voor de vleeseters onder ons: in de Blue Zones wordt er hooguit twee keer per week vlees verorberd. Als je het toch niet kunt laten, kies dan voor een lekker mals en biologisch stukje kip, lams- of varkensvlees.
3. Eet elke dag vis.
Bij de inwoners van de Blue Zones is vis dagelijkse kost. Verse vis zoals sardines, ansjovis en kabeljouw zijn de beste keuze.
4. Vermijd zuivelproducten.
Haal je dosis calcium niet uit melk, maar uit plantaardige producten. Koemelk bevat namelijk veel vet en suikers. Toch is zuivel niet volledig taboe, want de inwoners uit Ikaria en Sardinië nuttigen meer dan eens yoghurt en kaas gemaakt van geiten en schapen.
5. Eet maximaal drie eieren per week.
De regel is: eet nooit meer dan één ei per keer.
6. Bonen, bonen en nog eens bonen.
Bonen moeten zo goed als elke dag op het menu staan. Ze bestaan gemiddeld uit 21% eiwitten, 77% koolhydraten en bevatten nauwelijks vet. Het is een uitstekende bron van vezels en bieden ongelofelijk veel voedingsstoffen en vitaminen aan.
7. Kies voor volkoren.
Het brood uit Ikaria en Sardinië bestaat voor 100% uit graan, waaronder tarwe, rogge en gerst. De meeste broden worden ook gemaakt zonder bakkersgist. Het resultaat zijn zuurdesembroden, herkenbaar door de typische, zure smaak.
8. Suiker is uit den boze.
Ter vergelijking: inwoners van de Blue Zones eten slechts één vijfde van de hoeveelheid suikers die wij per dag consumeren. Een handige tip: probeer minder dan vier theelepels suiker per dag te eten. En verwen jezelf slechts enkele keren per week met een koekje of wat snoep.
9. Noten zijn de ideale tussendoortjes.
Concreet zijn twee handen per dag de ideale hoeveelheid. Eerder heeft een studie van de universiteit van Harvard al aangetoond dat mensen die regelmatig noten eten, een sterftecijfer hebben dat 20% lager ligt.
10. Gooi nooit voedsel weg.
Mensen uit de Blue Zones eten hun voedsel in één geheel. Zo zullen ze nooit eierdooiers of pulp van een sinaasappel weggooien. Kies ook voor lokaal geteelde producten.
11. Drink zeven glazen water per dag.
Hoe meer gehydrateerd je bent, des te minder risico je loopt op bloedklonters. Plus, als je veel water drinkt, kom je minder in de verleiding voor gesuikerde frisdranken.
12. Drink rode wijn.
Een of twee glazen wijn drinken per dag is gezond. Mensen in de Blue Zones drinken dagelijks alcohol tijdens de maaltijd of samen met vrienden. En nee, het opsparen van de wijntjes voor het weekend telt niet.
13. Drink groene thee.
Verpleegsters uit Okinawa drinken de hele dag door groene thee. Het drankje zou het risico op hartziekten en verschillende soorten kanker verlagen.
14. Haal je caffeïne uit koffie.
Een andere belangrijke factor uit het dagelijkse dieet van de inwoners van de Blue Zones is koffie. Een paar kopjes per dag zou je beschermen tegen dementie en Parkinson.
15. Maak je eiwitten zelf.
Last but not least. Als je na het lezen van deze tips je zorgen maakt over het tekort aan eiwitten, combineer dan volgende groenten en granen zodat je lichaam zelf eiwitten kan aanmaken. Ideale teams zijn rode pepers en gekookte bloemkool, limabonen en gekookte wortelen, gekookte broccoli en wilde rijst of tofu en soba noedels.