Het wellnessbedrijf doTERRA had een enquête afgenomen bij 2000 volwassen Britten. Meer dan de helft van hen zei dat ze ‘zelden’ of ‘nooit’ genoeg slapen, bijna de helft van hen gelooft tegelijk dat ze beter sliepen toen ze jong waren. Slechts een kwart gelooft dat hun slaap verbeterde naarmate ze ouder werden.
84% van hen gelooft dan wel dat slaap erg belangrijk is, maar slechts 14% van de ondervraagde volwassenen zei dat ze de aanbevolen acht uur sliepen per nacht. Een derde sliep zeven uur per nacht, een kwart zes uur en 24% leeft op vijf uur per nacht of minder.
Gestresseerde volwassenen
De studie wijst naar verschillende oorzaken van de slechte slaapgewoontes: werkstress, stress in het gezin of een onaangepaste kamertemperatuur. Mogelijk ervaren we in het algemeen meer stress vanaf ons 25ste levensjaar, wat ook onze slaapkwaliteit kan beïnvloeden. In die studie gaven respondenten ook als oorzaak dat ze te vaak op hun smartphone zaten of te veel televisie keken, (straat)lawaai, de menopauze en te veel eten of te veel koffie drinken te laat op de dag.
Slaap is prioritair
Er zijn evenwel manieren om je slaapkwaliteit te verbeteren. DoTerra benadrukt dat het belangrijk is om van slaap echt een prioriteit te maken. Zo kan je betere routines inbouwen, zoals thee drinken zonder theïne, een bad nemen, mediteren of podcasts beluisteren voor het slapengaan.
Op die manier kan je hopelijk meer ontspannen onder de lakens kruipen. We slapen tenslotte beter als we ook onze mentale gezondheid bevorderen en onze mentale gezondheid heeft er ook baat bij dat we voldoende slapen om tegenslagen of stressvolle situaties beter te kunnen verwerken.
Als iemand nog een goed voornemen zoekt, is op tijd gaan slapen eentje dat je dus met stip bovenaan je to-dolijst kan zetten.