Wat zijn jouw plannen voor de feestdagen? Ruim een op de twee Belgen (57%) organiseert één of meerdere etentjes bij hem of haar thuis. Iets meer dan de helft (53%) schuift op zijn beurt dan weer bij iemand anders thuis de voeten onder tafel terwijl 17% in de feestperiode op restaurant gaat.
Van wie thuis een feest organiseert, zegt een ruime meerderheid (70%) goed te kunnen inschatten hoeveel de gasten zullen eten. Toch zijn de porties (te) royaal tijdens de feestdagen: ruim vier op de vijf gastheren en -vrouwen (83%) kopen (veel) meer eten dan hun gasten op kunnen. «Stel je voor dat iemand met honger naar huis gaat!» Het gevolg: ze hebben gemiddeld zo’n vijfde (19%) van de feestmaaltijd over en 43% blijft achter met een koelkast die bomvol zit.
2 op de 3 Belgen eten nog dagenlang van hun kerstmenu
Gelukkig zegt slechts een minderheid van de gastheren en -vrouwen (13%) dat ze de restjes na de feestdagen in de vuilbak of de compostbak zullen kieperen. Ruim acht op de tien (85%) verorberen de overschot later nog. Twee op de drie Belgen (66%) genieten er zelfs nog dagenlang van. Iets meer dan de helft (52%) vriest restjes in en 41% geeft ze mee aan de gasten.
Wat doe je met het eten dat je over hebt na een feestmaaltijd?
- Ik eet het later op (85%).
- Ik vries het in (52%).
- Ik geef het mee aan mijn gasten (41%).
- Ik verwerk het in nieuwe gerechten (34%).
- Ik geef het aan mijn huisdier (16%).
- Ik gooi het weg (13%).
Restjes mee naar huis?
«Wil je wat restjes mee naar huis?» Bijna vier op de tien Belgen (39%) krijgen telkens deze vraag van de gastheer of -vrouw. Terwijl bijna de helft van de Belgen (46%) volmondig ja antwoordt op deze vraag, vindt ruim een kwart (28%) dit niet leuk terwijl bijna evenveel Belgen er eerder gelaten op reageren (26%).