Een goed geheugen vraagt voldoende nachtrust. Wie genoeg slaapt, kan makkelijker informatie reproduceren, oude feiten uit het ‘archief’ bovenhalen en nieuwe informatie opslaan. Jouw hersenen hebben voldoende slaap nodig om herinneringen te evalueren en op te slaan in het ‘archief’ van het brein. Het zal je waarschijnlijk niet verrassen maar wie een goed geheugen wil, moet ook genoeg sporten. Je hoeft hiervoor zeker geen topatleet te zijn. Maar uit onderzoek blijkt dat wie voldoende beweegt, beter scoort op de geheugentest.
Praten met andere mensen kan je stressgehalte verminderen, en bovendien jouw geheugen bevorderen. Ons brein wordt dan getraind op vlak van aandacht, sociaal bewustzijn, spraak en geheugen. Neurobioloog Ann Van der Jeugd (KU Leuven) deed een experiment met muizen en stelde vast dat het werkgeheugen en het aandachtsvermogen achteruit ging van muizen die sociaal geïsoleerd waren. Deze muizen maakten ook minder nieuwe hersencellen aan. Dat komt vooral omdat sociale isolatie leidt tot stress. Sociale interactie is dus uitermate belangrijk om stress te verminderen en je geheugen voldoende uit te dagen.
Het vraagt misschien meer moeite, maar een nieuwe taal leren is voor je geheugen een cadeau. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van de studenten, die in snel tempo (binnen de drie maanden) een taal hadden geleerd, achteraf waren gegroeid. Deze mensen hadden daardoor tijdens de test minder moeite om namen te koppelen aan gezichten. Dat blijkt uit een onderzoek van Zweedse onderzoekers Martin Lövdén en Johan Martensson van de Universiteit van Lund.