Onderzoekers van de Rotterdam School of Mangament zijn tot de conclusie gekomen dat we blijven vasthouden aan onze ontbijtroutines omdat ze een ‘nuttig’ doel zouden hebben, schrijft Metro UK. Dit betekent bijvoorbeeld dat we graag snel wat eten zodat we aan onze dag kunnen beginnen of iets gezond naar binnen smikkelen omdat we wat op ons gewicht willen letten.
Genot
Voor ons middag- en avondeten zou dit niet gelden. Deze maaltijden hebben volgens de onderzoekers een ‘hedonisch’ doel; we gaan tijdens het eten op zoek naar genot, en als we altijd hetzelfde eten zouden we allesbehalve genot ervaren.
In de Verenigde Staten deden 1.275 mensen mee aan het onderzoek. Ze moesten een week lang noteren wat ze voor elke maaltijd klaarmaakten. Hun keuzes tonen aan dat mensen ’s ochtends vaker hetzelfde zullen eten, dan ‘s middags of ‘s avonds. Hun ontbijtkeuzes waren tijdens het weekend wel iets gevarieerder.
De studie werd ook uitgevoerd in Frankrijk, daar namen 2.624 mensen deel aan he onderzoek. De onderzoekers kwamen tot dezelfde conclusies als in de Verenigde Staten.