Een oude map met daarop aanduiding van De Clocke.
Pater familias Joos Roman runde in de jaren kort na het einde van de Middeleeuwen De Clocke, wat we tegenwoordig een Bed & Breakfast zouden noemen. Langs de handelsroute tussen Duitsland en Frankrijk was er een herberg, maalderij, mouterij en brouwerij om het reizigers naar hun zin te maken. Generatie na generatie is het brouwen belangrijker geworden. Tot de Tweede Wereldoorlog brouwden we alleen bruin bier. Daarna is de brouwerij op de kar gesprongen van de pils, aldus marketingmanager Thomas Lauwaert.
Na de Tweede Wereldoorlog zorgde de komst van Romy Pils nu Roman Pils - ervoor dat de brouwerij een nieuwe bloei kende. Tegenwoordig biedt Roman een variëteit aan speciaalbier die bij een breed publiek in de smaak vallen. Sloeber, Ename Abijbieren en Gentse Strop zijn enkele van hun meer bekende gerstenatten. Na bijna vijf eeuwen staat met Carlo en Lode Roman al de 14de generatie aan het hoofd van het bedrijf.
Bezoek aan de brouwerij
De brouwerijgebouwen bevinden zich in uitstekende toestand.
Een bezoek aan de imposante brouwerijgebouwen uit de jaren dertig en het grote binnenplein waar je je even terug in de tijd waant is sinds 4 juli opnieuw mogelijk. Het bezoek duurt zo'n 2 uur en omvat een rondleiding met gids, een degustatie en een geschenkpakket. Opgelet: in de brouwerij zijn er vrij veel trappen. Voor mensen die slecht te been zijn of rolstoelgebruikers is het niet mogelijk om de toer te volgen. Je kan een bezoekje aan de brouwerij ook combineren met een city trip in Oudenaarde en/of een wandeling in het prachtige landschap van de Vlaamse Ardennen.
Oudenaarde
De grote markt van Oudenaarde huisvest een prachtig belfort.
De officieuze hoofdstad van de Vlaamse Ardennen biedt voor elk wat wils. Of je nu houdt van natuur, cultuur, streekproducten of sportieve uitdagingen: het kan er allemaal. Met de gratis app Runnin' City' speelt Oudenaarde alvast in op de komst van de binnenlandse toeristen: je kan zo de stad al lopen of wandelend verkennen en tegelijk een woordje uitleg krijgen als je een toeristische bezienswaardigheid passeert. Voor wielerfanaten is het Centrum Ronde van Vlaanderen zeker een bezoekje waard.
Hoe geraak je er?
Oudenaarde ligt ongeveer 30 km ten zuiden van Gent. Het bevindt zich op de treinlijn Brussel-Kortrijk en Gent-Ronse. Vanuit Gent ben je er met de wagen in een halfuurtje.