Nederland keurt Europees associatieverdrag met Oekraïne goed

In Nederland heeft de Eerste Kamer dinsdag het Europees-Oekraïens associatieverdrag goedgekeurd, bijna veertien maanden na het raadgevende referendum waarbij een meerderheid het akkoord verwierp. "We zijn er bijna", reageert Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. "De associatieovereenkomst is nu een stap dichter bij ratificatie." Juncker hoopt dat het hele proces over een paar weken kan worden afgerond. De Europese Unie en Oekraïne ondertekenden in 2014 een associatieovereenkomst, inclusief een deel over vrijhandel. Pas wanneer alle betrokken partijen - dus ook de 28 EU-lidstaten - het akkoord ondertekend hebben, kan het in werking treding. In Nederland werd over de zaak een referendum georganiseerd, waarbij 61 procent tegen stemde. Ook al ging het strikt genomen om een raadgevend referendum en lag de opkomst maar net boven de 30 procent, zei premier Mark Rutte de bezwaren van de neen-stemmers mee te willen nemen in het verdrag.

Op de Europese top van december 2016 sloten de Europese staatshoofden en regeringsleiders een akkoord over een juridisch bindende interpretatie van het akkoord. Er wordt nu verduidelijkt dat de overeenkomst Oekraïne geen uitzicht op lidmaatschap van de EU biedt, of collectieve veiligheidsgaranties of militaire hulp/bijstand aan Oekraïne inhoudt. Oekraïense burgers krijgen geen toegang tot de arbeidsmarkt van de EU-lidstaten, terwijl die lidstaten niet verplicht zijn financiële bijstand aan Oekraïne te verstrekken. Ook werd benadrukt dat de bestrijding van corruptie een essentieel element van de overeenkomst is.

In februari werd het associatieverdrag door de Nederlandse Tweede Kamer geratificeerd, dinsdag volgde de Eerste Kamer. "Met de stemming die vandaag plaatsvond in de Eerste Kamer, geven Nederland en de hele Europese Unie een belangrijk signaal aan onze vrienden in Oekraïne: Oekraïne hoort bij Europa. De toekomst van Oekraïne ligt in Europa", reageert Commissievoorzitter Juncker. Het is nu aan de EU zelf om de ratificatieprocedure af te ronden. Juncker: "Ik hoop dat het proces nu snel kan worden voltooid, op tijd voor de top tussen de EU en Oekraïne in juli".

Bron: Belga