De incubatieperiode van het nieuwe coronavirus dat voor het eerst opdook in de Chinese stad Wuhan duurt gemiddeld 5,2 dagen, maar varieert sterk van patiënt tot patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van de Chinese gezondheidsautoriteiten. Het feit dat het nog maar om voorbereidende en "onnauwkeurige" schattingen gaat en dat er zo veel verschillen zijn, verklaart "waarom patiënten veertien dagen geobserveerd worden en in quarantaine moeten zitten", stelt een van de onderzoekers. De studie werd gepubliceerd in het medisch tijdschrift New England Journal of Medicine (NEJM).
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verschijnen de eerste symptomen tussen de twee à tien dagen na de besmetting. Het gaat dan om bijvoorbeeld koorts, een hoest, kortademigheid en zelfs acute ademnood.
Om de incubatieperiode van het virus in te schatten, onderzochten de Chinese onderzoekers tien patiënten. Om de twee basiskenmerken van de epidemie vast te stellen, werden de eerste 425 patiënten onderzocht.
Volgens Chinese gegevens verdubbelde het aantal gevallen in december in Wuhan om de 7,4 dagen. De onderzoekers schatten ook dat elke zieke gemiddeld 2,2 mensen infecteerde. Dat cijfer zegt niet zo veel over de omvang van de epidemie, maar het is wel een nuttige parameter. Het is in dit geval een redelijk laag cijfer. Zo ligt dat bij de griep op 1,3 , terwijl dat bij de zeer besmettelijke mazelen op 12 ligt. Bij het Sars-virus besmette een zieke gemiddeld 3 mensen.
Bij eerder analyses die dinsdag zijn vrijgegeven was er sprake een incubatieperiode van gemiddeld 5,8 dagen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek op 34 patiënten. Ook in dat onderzoek werden grote verschillen per patiënt vastgesteld. Zo is het virus in drie dagen geïncubeerd bij een 27-jarige Vietnamese man die besmet is geraakt door zijn vader, die terugkwam uit Wuhan.
Bron: Belga