Richard Hutter verdiende meer dan één miljoen pond, of zo’n 1,1 miljoen euro, met de verkoop van valse vinylplaten, tot hij onlangs door de mand viel. Een klant, die fan is van de punkband The Clash, had geklaagd over de slechte geluidskwaliteit van een LP die hij online had gekocht.
Toen de terugbetaling werd geweigerd, diende de klant een klacht in bij de handelsinspectie. Die kocht bij wijze van test twee platen bij Hutters onlinezaak: ‘Appetite for Destruction’ van Guns N' Roses en ‘Songs for the Deaf’ van Queens of the Stone Age. Beide bleken nep te zijn.
Er werd een onderzoek ingesteld naar Hutter. Zijn huis werd doorzocht en agenten namen zijn telefoon en laptop in beslag. Toen kwam aan het licht dat de 55-jarige man uit het Britse Ringwood gedurende zes jaar duizenden nagemaakte platen had verkocht aan rock- en popfans. Hij verkocht niet alleen via zijn website en een Amerikaanse site, maar had in een jaar tijd ook bijna 1.200 nepplaten – zelfgemaakte kopieën van de echte platen – op eBay te koop aangeboden. Hij rekende tot 35 pond voor nagemaakte albums van bands als The Beatles, Pink Floyd, Nirvana en Amy Winehouse.
Voorwaardelijke celstraf
Hutter werd beschuldigd van de verkoop en distributie van namaakartikelen en het witwassen van geld. Hij zou geen enkele controle uitgevoerd hebben op de herkomst van wat hij kocht en verkocht. Bij zijn ondervraging ontkende Hutter dat hij wist dat het vervalste platen waren. Desondanks werd de man veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en 250 uur gemeenschapsdienst. Er werd ook beslag gelegd op 373.000 pond.
De verkoop van vinyl daalde snel na de introductie van cd’s, maar rond 2010 begon de vinyl weer aan populariteit te winnen. Zodanig zelfs dat er vandaag de dag niet genoeg vinylperserijen zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. Hutter was zich daarvan bewust en maakte daar misbruik van, zo klinkt het bij de handelsinspectie.