The King’s procession: de 74-jarige Charles III maakt samen met de 75-jarige koningin-gemalin Camilla een tocht vanuit Buckingham Palace met de Diamond Jubilee State Coach. Het vertrek is gepland rond 10u20 lokale tijd (11u20 in België). Zij gaan langs The Mall en Parliament Square richting Westminster Abbey, waar de ceremonie plaatsvindt.
Start ceremonie: om 11u lokale tijd (12u in België) gaat de ceremonie, waarin Charles officieel gekroond wordt, van start. De plechtigheid wordt voorgegaan door aartsbisschop van Canterbury Justin Welby.
De erkenning: Charles gaat naast een 700-jaar oude stoel staan, de Coronation Chair, terwijl de aartsbisschop hem aan de aanwezigen voorstelt. Zij roepen «God Save the King».
De eed: Charles zal zweren de Kerk van Engeland en de wet te handhaven.
De zalving: Charles mag nu zitten. Een gouden doek wordt over de stoel gehangen zodat de koning niet zichtbaar zal zijn. De bisschop zal hem zalven met heilige olie. Het recept is geheim, maar geweten is dat er normaal gezien ambergris in zit, afkomstig uit de darmen van een potvis. Deze keer zou de olie echter geen dierlijke producten bevatten.
Regalia: Daarop krijgt Charles verschillende Britse kroonjuwelen overhandigd, waaronder twee scepters, een met een kruis en een met een duif. Die stellen respectievelijk zijn wereldlijke en geestelijke macht voor. Hij krijgt ook een kroningsring.
De kroning: De aartsbisschop plaatst de Sint-Edwardskroon, die in 1661 werd gemaakt, zowat 2,2 kilo weegt en 444 edelstenen telt, op het hoofd van de vorst. Camilla krijgt de Queen Mary’s Crown op het hoofd.
Gedurende de hele ceremonie staat de ‘Stone of Destiny’, ook wel bekend als de ‘Stone of Scone’ op de achtergrond. De steen werd vanaf de 9de eeuw gebruikt om Schotse koningen en nadien ook Engelse en Britse monarchen te kronen.
Militaire optocht: Na de ceremonie mag Charles de massieve Sint-Edwardskroon inruilen voor een lichter exemplaar van 910 gram. Samen met Camilla keert Charles na de plechtigheid via ongeveer dezelfde route terug naar Buckingham Palace. Zo’n 6.000 militairen van alle Gemenebest-staten zullen deelnemen aan de optocht.
Balkonmoment: Rond 14u30 lokale tijd (15u30 in België) zal het koningspaar wuiven naar aanwezigen, net als andere «werkende royals», zoals kroonprins William en zijn vrouw Kate.
Wie komt af?
Zo’n 2.200 familieleden, politici en staatshoofden van over de hele wereld zijn uitgenodigd voor de ceremonie, waaronder koning Filip en koningin Mathilde. De Amerikaanse president Joe Biden stuurt zijn kat, maar vaardigt wel First Lady Jill Biden af. Alle ogen zullen evenwel gericht zijn op verloren zoon prins Harry, die aanwezig zal zijn ondanks de verzuurde relatie met het koningshuis. Meghan blijft wel thuis, samen met de twee kinderen Archie en Lilibet. Verder wordt tijdens de ‘King’s procession’ zo’n 1,2 miljoen kijklustigen verwacht. Onze kroonprinses Elisabeth mag naar de receptie.
Waar gaan de Britten feesten?
Overal, het hele weekend lang, tot en met 8 mei. Op 7 mei zijn er straatfeesten en lunches met ‘coronation quiche’. Diezelfde avond is er een ‘Coronation Concert’ bij de oostvleugel van Windsor Castle. Zo’n 20.000 gasten mogen genieten van uiteenlopende artiesten: Take That, Lionel Richie, Katy Perry en Andrea Bocelli tekenden present. De meeste Britse pubs zullen de kroning ongetwijfeld vieren – de sector verwacht dat de troonsbestijging 350 miljoen pond in het laatje zal brengen. Op maandag 8 mei krijgen alle Britten vrijaf om bij te leren over vrijwilligerswerk in hun gemeenschap.
Gaan alle Britten vieren?
Absoluut niet. Uit een enquête van het onderzoeksbureau YouGov blijkt dat 59% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk «weinig of geen belangstelling» heeft voor het evenement. In Schotland is dat 74%. Hier en daar worden betogingen georganiseerd door antimonarchisten. Die Britse apathie heeft veel te maken met het verouderde concept van een ceremoniële troonsbestijging die veelal voorbehouden is voor witte, christelijke mannen van adellijke komaf. Het Verenigd Koninkrijk is evenwel veel veranderd sinds de laatste kroning van koningin Elisabeth. Pogingen van Charles III om de ceremonie inclusiever te maken slagen echter niet helemaal in hun opzet. De boodschap dat nu het hele volk wordt opgeroepen om trouw te zweren aan de koning – in plaats van enkel de Britse adel – werd maar lauwtjes ontvangen, bijvoorbeeld. «In een democratie is het het staatshoofd dat trouw moet zweren aan het volk en niet omgekeerd», laakte Graham Smith, woordvoerder van de Republic-beweging die op zaterdag 6 mei zal protesteren.
De coronation fever in 5 bizarre acties
1. 29 leden van de zogenaamde ‘Holmes Chapel Yarn Bombers’ in Chesire maakten een levensecht breiwerk van Charles III van zo’n twee meter groot.
2. Het merk Mars-Wrigley UK heeft een levensgrote buste van Charles laten maken uit 17 liter chocolade. Daarvoor smolten ze maar liefst 2.875 Celebrations-chocolaatjes. De buste weegt 23 kilo.
3. Sir Lindsay Hoyle, speaker van het Britse Lagerhuis, heeft zijn kat Atlee naar Westminster Abbey meegenomen om te checken op muizen. Intussen leert hij zijn papegaai «God Save the King» zeggen.
4. De juwelier ‘Jewellers Beaverbrooks’ geeft op 6 mei vouchers van 100 pond aan mensen die Charles of Camilla heten.
5. Legoland Windsor bouwde in 1.000 uur de kroning van Charles III na, van de ceremonie tot het concert, met 32.000 Lego-blokjes.