Eurovision 2023: wie kroont zich tot winnaar in Liverpool?

Eurovision 2023: wie kroont zich tot winnaar in Liverpool?
ANP / S. Koning

Gustaph – Because of You (België)

Het tij lijkt te keren voor Gustaph. Aanvankelijk ging Stef ‘Gustaph’ Caers, onze Belgische inzending, op in de massa voor de bookmakers. Maar vanaf de eerste repetities in Liverpool heeft de sympathieke Antwerpenaar zich op de kaart kunnen zetten. Gustaphs grootste troef blijft zijn uitmuntende zang én backing vocals, maar ook zijn act weet nu te overtuigen. Zo is zijn look, ontworpen door Walter Van Beirendonck en gestyled door Tom Eerebou, om duimen en vingers bij af te likken. En met de Amerikaanse danslegende PussCee West heeft hij een vogue-act (een dansstijl populair in de queer scene) op topniveau beet. Nu moet enkel nog zijn nummer aanslaan bij het songfestivalpubliek. Er is alvast geen beter geplaatst podium om een boodschap over queer pride te brengen dan dat van Eurovision.

Oordeel bookmakers: 28ste

Metro’s oordeel: top 5

Loreen – Tattoo (Zweden)

Het stond in de sterren geschreven dat de Zweden op een dag opnieuw Loreen zouden sturen naar Eurovision. De 39-jarige haalde in 2012 met het dancenummer ‘Euphoria’ de hoogste score ooit: 372 punten. Met ‘Tattoo’ zou Loreen volgens de bookmakers dat kunstje nog eens overdoen. Het nummer is opnieuw een bijzonder dansbaar liefdeslied. Tijdens de act duwt ze een gigantisch LED-scherm naar boven, dat dienst doet als een onheilspellende storm. Loreen is al wekenlang de gedoodverfde favoriet. De vraag is alleen maar of het publiek niet hunkert naar een nieuwe winnaar.

Oordeel bookmakers: winnaar

Metro’s oordeel: 3e

Käärijä - Cha Cha Cha (Finland)

De Finse act Käärijä is Eurovision in zijn puurste vorm: veel glitter, een outfit van neongroene latex en een song die alle wetten van de goede smaak met de voeten treedt. Denk Måneskin, maar dan extra queer en een beetje kinky. Geen wonder dat ‘Cha Cha Cha’ – een rap-, metal- en dancesong in één – genoemd wordt als mogelijke winnaar. In zijn act berijdt de 29-jarige Käärijä zijn vier kruipende dansers en vecht hij met linten. Een typisch geval van love-it or hate-it, maar vervelen doet het nooit.

Oordeel bookmakers: 2e

Metro’s oordeel: winnaar

La Zarra – Evidemment (Frankrijk)

In eerste instantie valt La Zarra in dezelfde categorie van Barbara Pravi (die tweede werd in 2021). ‘Evidemment’ start als een typische chanson, mysterieus en jazzy. Tot het nummer transformeert tot een ode aan de liefde op discobeats. Frankrijk heeft dit jaar een steengoed nummer beet, van de hand van het team van David Guetta en Dua Lipa. La Zarra, geboren in Quebec en met Marokkaanse roots, ziet er dan weer uit als een soort groovy Audrey Hepburn.

Oordeel bookmakers: 3e

Metro’s oordeel: top 5

TVORCHI – Heart of Steel (Oekraïne)

Vorig jaar mocht Kalush Orchestra met ‘Stefania’ de Eurovision-beker nog mee naar huis nemen voor Oekraïne. En ook dit jaar richt het land zijn ogen op de overwinning. ‘Heart of Steel’ is een upbeat popnummer over weerbaarheid in tijden van oorlog. De act zit dan ook tjokvol verwijzingen naar de invasie, zoals nucleaire symbolen en gasmaskers, zonder ooit té politiek te worden voor Eurovisie. Sterke song, sterke act.

Oordeel bookmakers: 4e

Metro’s oordeel: 7e

Blanca Paloma - EAEA (Spanje)

EAEA is geen verwijzing naar het geluid dat ezels maken, maar een ode van Blanca Paloma aan haar oma Carmen, die flamencozangeres was. Met dit moderne flamenconummer wil de 33-jarige artieste de «vloek van de Spaanse flamenco» op het Songfestival doorbreken. Voordien was het genre maar moeilijk te verteren op de wedstrijd – met de dodelijke 0 punten als gevolg. EAEA heeft evenwel genoeg pit en originaliteit om het genre weer trending te maken.

Oordeel bookmakers: 5e

Metro’s oordeel: 4e

De meest geflipte inzendingen

Let 3 - Mama ŠČ (Kroatië)

Deze groep schopt al eens graag tegen de schenen, zij het door te masturberen in een videoclip, zij het door poedelnaakt op te treden. Deze keer verkleden ze zich als een lookalike van Hitler en zingen ze over tractors en een niet nader genoemde oorlogszuchtige dictator.

Lord of the Lost - Blood and Glitter (Duitsland)

Duitsland hoopt met ‘Blood and Glitter’ te doen wat Lordi in 2006 deed, maar dan in wel erg strakke broekjes. Lord of the Lost brengt staalharde metal, en schreeuwt over, wel ja, bloed en glitter.

Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar (Oostenrijk)

Deze twee vrouwen hebben een ernstig probleem: ze zijn bezeten door de geest van horrorauteur Edgar Allan Poe. Al vinden ze de lage royalty’s van streamingdiensten en de positie van vrouwen in de muziekindustrie net zo problematisch.

ANP-467116065