Vulkbaanuitbarsting IJsland: Kolkende lava spuit uit kilometerslange spleet (video)

Vulkbaanuitbarsting IJsland: Kolkende lava spuit uit kilometerslange spleet (video)
AFP / Icelandic Coast Guard

De uitbarsting begon een paar kilometer ten noordoosten van Grindavik, kort na 22.30 uur lokale tijd (23.30 uur Belgische tijd), meldde het IMO in een persbericht. De intensiteit van de uitbarsting neemt af, aldus nog het IMO. Dat is geen aanwijzing van hoe lang de uitbarsting nog zal duren, maar toont dat de uitbarsting in een «staat van evenwicht» komt, klinkt het. Zulke ontwikkelingen zijn waargenomen bij het begin van alle uitbarstingen van de afgelopen jaren op het schiereiland Reykjanes.

«De eruptieve breuk is ongeveer 4 kilometer lang, met het noordelijke uiteinde net ten oosten van (de heuvel) Stóra-Skógfell en het zuidelijke uiteinde net ten oosten van Sundhnúk», aldus het IMO. Het ontruimde vissersdorp Grindavik ligt op ongeveer 3 kilometer van het zuidelijke uiteinde van de eruptieve breuk.

Luchtvaart

Voor de luchtvaart werd code rood uitgevaardigd. Het luchtverkeer op de internationale luchthaven van Keflavik is echter niet verstoord, zegt de IJslandse luchthavenautoriteit Isavia op haar website.

Op beelden van de lokale media, die hun camera’s al weken in de buurt van de vulkaan hebben staan, is te zien hoe oranje lava omhoog spuit uit een lange spleet.

Geen gevaar voor bevolking

«Onze gedachten zijn bij de lokale bevolking (van Grindavik, red.), we hopen op het beste, maar het is duidelijk dat dit een aanzienlijke uitbarsting is», schreef de IJslandse premier Katrín Jakobsdóttir op Facebook.

De lokale politie gaf echter aan dat er momenteel geen gevaar is voor de bevolking.

Land van vuur en ijs

Het schiereiland Reykjanes, ongeveer 40 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik, bleef acht eeuwen gespaard van uitbarstingen, tot maart 2021. Sindsdien zijn er nog twee uitbarstingen geweest, in augustus 2022 en juli 2023, volgens vulkanologen een teken van hernieuwde vulkanische activiteit in de regio. Tweeëndertig vulkanische systemen worden als actief beschouwd in «het land van vuur en ijs», de meest vulkanische regio van Europa.

Op 11 november werden de inwoners van Grindavik, een vissersdorp met 4.000 inwoners, uit voorzorg geëvacueerd na honderden aardbevingen die werden veroorzaakt door de verplaatsing van magma onder de aardkorst, de voorloper van een vulkaanuitbarsting. Sindsdien mogen ze hun huizen alleen op bepaalde tijden van de dag nog in.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be