VS en VK bombarderen doelen Houthi’s in Jemen: rebellen zweren wraak

VS en VK bombarderen doelen Houthi’s in Jemen: rebellen zweren wraak
UK Ministry of Defense

De luchtaanvallen zijn gericht tegen verschillende Houthi-doelwitten in de Jemenitische hoofdstad Sanaa en in de haven van Hodeida, wat gezien wordt als een Houthi-bastion aan de Rode Zee. Maar ook andere plaatsen in Jemen zoals de steden Sa’dah en Dhamar worden aangevallen, zo zegt een Houthi-functionaris op X.

Volgens het Amerikaanse medium CNN worden de aanvallen uitgevoerd op westelijk Jemen door Amerikaanse en Britse vliegtuigen en Amerikaanse marineschepen in de Rode Zee die raketten lanceren. Andere media schrijven dat ook drones en onderzeeërs worden ingezet.

Amerikaanse en Britse media melden dat er onder meer trainingsfaciliteiten, drone-opslagplaatsen en munitiedepots worden bestookt. Het gaat om de eerste gezamenlijke Brits-Amerikaanse aanval tegen de Houthi’s sinds de aanvallen op de Rode Zee.

Kritiek

In het Verenigd Koninkrijk klinkt onmiddellijk al kritiek op de beslissing van premier Rishi Sunak, die klaarblijkelijk groen licht gaf voor de aanvallen zonder het parlement te consulteren. «Als het Verenigd Koninkrijk militaire actie overweegt, is het van vitaal belang dat er in het Parlement wordt gestemd», zo schreef Layla Moran van de Liberaal-Democratische partij op X.

De Jemenitische rebellen vallen de laatste weken schepen op de Rode Zee aan met drones en raketten, als teken van steun voor Hamas en de Palestijnen.

Reactie Houthi’s

"De Amerikaanse en Britse vijand draagt de volledige verantwoordelijkheid voor zijn misdadige agressie», aldus Yehya Saree, militair woordvoerder van de sjiitische rebellen. Volgens hem zijn verschillende gebieden getroffen die de Houthi’s in handen hebben in Jemen, zoals de hoofdstad Sana’a.

«Dit zal niet onbeantwoord en ongestraft voorbijgaan», zei hij ook.

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voerden vrijdag 73 aanvallen uit op de Houthi-rebellen in Jemen, aldus nog de woordvoerder.

Alles wat je echt wilt weten vind je op  Metrotime.be