Vorige week keurden eerst Hongarije en dan Turkije als laatste twee van de dertig lidstaten de toetreding van Finland goed. «Nu hebben alle 30 bondgenoten het toetredingsprotocol van Finland geratificeerd», aldus Stoltenberg. Vandaag vindt een ceremonie plaats op de hoofdzetel van de NAVO, waarbij de Finse vlag zal worden gehesen voor het NAVO-gebouw.
Aanvankelijk had Finland gehoopt om samen met buurland Zweden lid te worden van de NAVO. Maar zowel Hongarije als Turkije weigeren voorlopig het Zweedse lidmaatschap te steunen. Stockholm hoopt zelf nog steeds dat het lid kan worden voor een grote NAVO-top in Vilnius in juli van start gaat. Volgens Stoltenberg zal door het Finse lidmaatschap ook de veiligheid van Zweden verhogen.
Overstag na Russische invasie van Oekraïne
Finland zweerde, net als Zweden, lang om zich niet aan te sluiten bij een militaire alliantie, maar veranderde van standpunt na de Russische invasie in Oekraïne.
Finland deelt een grens van 1.300 kilometer met Rusland. Lidmaatschap van de NAVO betekent dat Finland steun krijgt van de andere leden, mocht Rusland het wagen om het land binnen te vallen. Als gevolg van de Finse toetreding zal de grens tussen de NAVO en Rusland meer dan verdubbelen.
Rusland versterkt militaire aanwezigheid
Wat Moskou betreft, is die NAVO-uitbreiding een bedreiging. Rusland is dan ook van plan zijn militaire capaciteit in de buurt van Finland te versterken. Ook aan de grenzen van Oost-Europa wordt de Russische militaire aanwezigheid verhoogd, zei de Russische viceminister voor Buitenlandse Zaken Aleksandr Groesjko. «Als er troepen of materiaal van andere NAVO-lidstaten op Fins grondgebied ontplooid worden, dan zullen we extra maatregelen nemen om de militaire veiligheid van Rusland op overtuigende wijze te waarborgen», aldus de viceminister.
De nieuwe Russische diplomatieke doctrine die vorige week werd vrijgegeven, noemt het Westen een «existentiële bedreiging», waarvan Moskou de «overheersing» moet bestrijden.
Vandaag is het trouwens 75 jaar geleden dat de NAVO werd opgericht met de ondertekening van het Noord-Atlantisch Verdrag in Washington.