Voor, tijdens en na het WK kreeg het rijke emiraat veel internationale kritiek over de mensenrechtensituatie en de behandeling van arbeidsmigranten.
Om dat te verhelpen heeft Qatar, met de hulp van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), zijn arbeidswetgeving herzien, een minimumloon en hervormingen op het gebied van gezondheid en veiligheid ingevoerd, en zijn beruchte ’Kafala’-systeem ontmanteld.
Maar volgens Steve Cockburn, hoofd Economische en Sociale Rechtvaardigheid bij Amnesty International, «brengt het voortdurende verzuim van Qatar om die hervormingen door te voeren of te versterken alle potentiële voordelen voor werknemers ernstig in gevaar».
Toezegging dringend vernieuwen
«De regering moet dringend haar toezegging om de arbeiders te beschermen vernieuwen, terwijl de Wereldvoetbalbond (FIFA) en Qatar het eens moeten worden over plannen voor schadeloosstelling voor alle slachtoffers.»
Amnesty en andere mensenrechtengroeperingen hebben Qatar en de FIFA herhaaldelijk opgeroepen om een fonds op te richten voor de gewonden en de families van arbeiders die zijn omgekomen op de bouwplaatsen van het WK.
Qatar betwist echter het aantal dodelijke ongelukken op de bouwplaatsen -mensenrechtenactivisten spreken over duizenden- en beschuldigt critici van meten met twee maten en twee gewichten.
Saoedi-Arabië heeft dezelfde problemen
«Vandaag, een jaar na het toernooi, is er te weinig gedaan om al die misstanden recht te zetten, maar de arbeiders die het WK 2022 mogelijk hebben gemaakt, mogen niet worden vergeten», aldus Cockburn.
Saoedi-Arabië, dat de ambitie heeft om in 2034 het wereldkampioenschap voetbal te organiseren, is door mensenrechtenorganisaties opgeroepen om toezeggingen te doen op het gebied van mensenrechten.
Amnesty zegt dat «de misstanden in verband met het WK 2022 sportorganisaties eraan moeten herinneren dat mensenrechten altijd centraal moeten staan bij beslissingen over de toewijzing van evenementen».
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be