De beslissing werd genomen door het Nepal Tourism Board, waarin vertegenwoordigers van de regering en de toerismesector zitten. De organisatie zal ook de gids of drager aanduiden.
Noodsituaties
De aanwezigheid van zo’n gids of drager moet verzekeren dat wandelaars in geval van een noodsituatie sneller gered worden, klinkt het. De autoriteiten schatten dat er elk jaar veertig tot vijftig mensen tijdens een trektocht vermist geraken, en vaak is het moeilijk om hen te redden. Veel wandelroutes in de Himalaya zijn immers moeilijk bereikbaar: er is geen weg naartoe, er zijn geen communicatiemogelijkheden, er wonen geen mensen in de buurt ... Daardoor kunnen reddingsoperaties uren of zelfs dagen duren.
«De meeste mensen die tijdens het wandelen omkwamen of verdwenen, zijn diegenen die alleen onderweg waren, zonder gids en zonder kennis van het terrein», zegt Nilhari Bastola, de voorzitter van de Nepalese vereniging van wandelagentschappen. «Deze tragedieën hadden met een lokale gids vermeden kunnen worden.»
Meer werkkansen
Veel mensen in Nepal hopen dat de nieuwe regels de duizenden gidsen en dragers in het land meer werkkansen zal geven. Zij werden zwaar getroffen door de coronapandemie, die het toerisme wereldwijd klappen toebracht.
In Nepal liggen ook enkele van de hoogste bergen ter wereld, zoals de allerhoogste, de Mount Everest (8.849 meter), of nog de Annapurna. Bergbeklimmers mogen wel nog alleen naar de top klimmen, als ze dat willen. Ze hebben daarvoor wel een vergunning nodig, en die kost zowat 10.000 euro.