DIT modemerk gaat inkopen in Myanmar «uitfaseren» wegens misstanden in fabrieken

DIT modemerk gaat inkopen in Myanmar «uitfaseren» wegens misstanden in fabrieken
AFP

Eerder deze week verklaarde H&M nog bezorgd te zijn over de omstandigheden waarin fabrieksarbeiders kleding maakten. De mensenrechtenorganisatie Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) publiceerde een rapport over 156 vermoedelijke misstanden, waarvan er twintig verband hielden met leveranciers van H&M.

Zo werden lonen volgens BHRRC niet of onvolledig uitbetaald en was er sprake van gedwongen overwerk. In een van de fabrieken zouden werknemers op hun knieën zijn gedwongen omdat ze productiedoelstellingen niet hadden gehaald.

«Toenemende problemen»

Volgens de mensenrechtenorganisatie bestaan de misstanden in de kledingfabrieken in Myanmar sinds het leger in 2021 de macht overnam. H&M spreekt nu ook van toenemende problemen.

«We hebben de jongste ontwikkelingen in Myanmar nauwgezet gevolgd en zien toenemende uitdagingen bij het uitvoeren van onze operaties volgens onze standaarden en vereisten», schrijft het bedrijf. «Na een zorgvuldige overweging hebben we de beslissing genomen om geleidelijk onze activiteiten in Myanmar uit te faseren.»

Andere kledingketens zoals Zara, Primark en Marks & Spencer zetten eerder al de leveringen vanuit Myanmar stop, aldus Reuters.

Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be