De ontwikkeling van het arme land met goed 5,5 miljoen inwoners en het behoud van de vrede zijn belangrijke verkiezingsthema’s. Drie doden bij schermutselingen tussen aanhangers van Weah en Boakai wakkerde de vrees voor oorlog weer aan - tijdens burgeroorlogen van 1989 tot 2003 kwamen 250.000 mensen om.
Vrije en vreedzame verkiezingen
De autoriteiten beloofden wel vrije en vreedzame verkiezingen, en vervolging van wie rel schopt. Uit de Europese Unie, de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en de regionale landenorganisatie Ecowas zijn waarnemers present. In verschillende landen in de regio werd democratie de laatste tijd in vraag gesteld, na verschillende staatsgrepen.
Oppositiekandidaat Boakai (78) hoopt dinsdag revanche te nemen tegen Weah, na zijn verlies eind 2017. Van 2006 tot 2018 was Boakai vicepresident, onder Nobelprijswinnares Ellen Johnson Sirleaf. In de campagne maakte hij al duidelijk dat het het einde van het land wordt als de verkiezing gestolen zou worden. Hier en daar wordt die oproep geïnterpreteerd als een dreiging met geweld.
Boakai kan nu rekenen op de steun van verschillende lokale leiders, zoals oud-krijgsheer en senator Prince Johnson. In de noordelijke provincie Nimba, die in 2017 grotendeels voor Weah stemde, is Johnson heel invloedrijk.
Imago herstellen
Als hij verkozen wordt, wil Boakai het imago van zijn land herstellen, de infrastructuur verbeteren en het leven van de armsten verbeteren. Meer dan een vijfde van de bevolking moet het stellen met minder dan 2,15 dollar per dag, en ook in Liberia zijn de voedingsprijzen de hoogte ingeschoten. Hij verwijt zijn tegenstander een corrupt systeem in stand te houden - op drie jaar tijd trof Washington sancties tegen vijf hooggeplaatste ambtenaren.
Populair bij de jeugd
De 57-jarige Weah, de enige Afrikaan die, in 1995, de Ballon d’Or won, is dan weer heel populair bij de jeugd in Liberia - meer dan 60% van de bevolking is jonger dan 25. Zijn running mate is Jewel Taylor, sinds 2018 zijn vicepresidente en de ex-vrouw van krijgsheer en oud-president Charles Taylor, veroordeeld voor oorlogsmisdaden.
Behalve Boakai en Weah zijn onder meer Alexander Cummings, filantroop en zakenman en mensenrechtenadvocaat Tiawan Gongloe kandidaat-president.
Ruim 2,4 miljoen Liberianen kunnen dinsdag vanaf 8 uur stemmen voor de presidentsverkiezingen. Ook voor de 73 zetels in het Huis van Afgevaardigden en de 15 in de Senaat moet gekozen worden. De resultaten worden enkele dagen na de stembusgang verwacht. Een tweede ronde, als geen van de kandidaten een absolute meerderheid haalt, staat voor november gepland. Met die optie wordt echter weinig rekening gehouden.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be