De explosie betekent niet per definitie een mislukking voor de Amerikaanse zakenman Elon Musk en zijn bedrijf. Het feit dat de raket vanop zijn lanceerplatform wist op te stijgen, is al een enorme prestatie. SpaceX had al benadrukt dat de testvlucht is bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat lukt volgens het bedrijf ook bij een «snel ongepland uit elkaar vallen» van het vaartuig, wat dus gebeurde.
Nog geen oorzaak bekend
Musk werkt al een tijd aan een plan om commerciële vluchten naar de maan en Mars te brengen. Daarvoor ontwikkelde hij de raket Starship, met een lengte van 120 meter en met plaats voor 100 mensen was Starship de grootste raket aller tijden. Afgelopen vrijdag kreeg de miljardair groen licht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit voor een eerste testvlucht. Die moest normaal afgelopen maandag plaatsvinden, maar omdat een ventiel aan boord was bevroren werd ze uitgesteld naar vandaag.
De bedoeling van de testvlucht was dat het onderste deel van de tweetrapsraket, de 70 meter lange Super Heavy Booster, na het opstijgen terugkeerde naar de aarde. Als alles goed was gegaan, moest de 50 meter lange Starship-capsule zelf verdergevlogen zijn naar een baan om de aarde, om anderhalf uur na lancering in zee te belanden bij het Hawaïaanse eiland Kauai. Die scheiding vond echter niet plaats, maar een oorzaak voor de explosie is nog niet gevonden.
Nieuwe lancering
Musk feliciteerde zijn teams na de lancering en ontploffing van de Starship-raket via zijn eigen sociale mediaplatform Twitter en beloofde binnenkort een nieuwe lancering. «Gefeliciteerd SpaceX-team met de spannende testlancering van Starship. Veel geleerd voor de volgende testlancering over een paar maanden», klonk het.