De Brusselse Zuidfoor is ondertussen aan zijn 143ste editie toe. Precies 110 kermisgezinnen openen over een lengte van 1,6 kilometer lang een 130-tal attracties en eetstalletjes. Daarbij trekt het evenement jaarlijks ongeveer 700.000 bezoekers aan.
Politie en verbod op deelfiets
«De Foor is een evenement voor allen, maakt deel uit van de toeristische strategie van de stad Brussel en is als grootste kermis van het land een onmisbaar stukje Brusselse cultuur», aldus schepen Fabian Maingain (Défi). «Enerzijds belichaamt ze de vitaliteit van onze hoofdstad en brengt ze ook heel wat economische voordelen met zich, anderzijds betekent ze een uitdaging, zoals bij het behouden van respect voor de omwonenden.»
Om de veiligheid van de Zuidfoor te garanderen worden extra politiepatrouilles ingeschakeld aan de Brusselse Zuidlaan. Cafés en restaurants aan weerszijden van de kermis worden ook ingeschakeld om garant te staan voor de veiligheid. Er komt daarnaast een verbod op deelsteps en deelfietsen, alsook een beperking van de rijsnelheid voor auto’s tot maximaal 30 kilometer per uur. Het Rode Kruis zal dit jaar permanent aanwezig zijn, naast het politiebureau aan de Zuidlaan.
Geluidsnormen
De Foor zal plaatsvinden van 15 juli tot en met 20 augustus vanaf 13 uur tot middernacht op weekdagen, in het weekend vanaf 13 uur tot 1 uur. Peter, meter en mascotte van de Zuidfoor zijn DJ Daddy K, Belgian Cat Britt Herbots en Belgisch acteur Kevin Le Forain.
Eerder donderdag raakte bekend dat de uitzondering op de geluidsnormen ingetrokken werd, nadat buurtbewoners klacht hadden ingediend bij de Raad van State. De Zuidfoor mag tot 95 decibel geluid maken overdag, vanaf 22 uur moet de muziek beperkt worden tot 75 decibel. Foorkramers zijn verplicht over een geluidsmeter te beschikken om controles te vergemakkelijken.