Een twintigtal leden van de PVDA verzamelde zich aan de trappen van het stadhuis. De aanwezigen droegen pancartes met slogans als «Paars Punt tegen Seksueel Geweld» en «Wij geloven u».
Het idee om een meldingspunt op te richten komt van Comac, de jongerenbeweging van PVDA. In elke studentenstad zouden Comac en PVDA een paars punt willen zien, naar analogie met de Spaanse stad Rivas, waar het idee al ingeburgerd is.
Preventie
«Grensoverschrijdend gedrag komt nog te vaak voor in het uitgaansleven», vertelt de 22-jarige studente geneeskunde Hadisha Shoudoueva. «In Rivas bewijst men dat een meldingspunt werkt: het is een laagdrempelige manier om melding te maken van grensoverschrijdend gedrag, en het werkt ook preventief.» N-VA-raadslid Lies Verlinden was het idee genegen, maar zei zich meer te kunnen vinden in een permanente aanwezigheid van politiediensten.
Burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) noemde het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag «een prioriteit» binnen het veiligheidsbeleid van de stad. «Zowel op vlak van sensiblisering, preventie en handhaving als op het gebied van meldingen en opvolging hebben we tal van initiatieven in de stad. In de fakbars bestaat bijvoorbeeld de campagne ‘Angel Shot’, die studenten helpt die grensoverschrijdend gedrag ervaren. Een ‘Paars Punt’ zou onze inspanningen doorkruisen. Er zijn ook al extra politiepatrouilles aanwezig in de uitgaansbuurten.»
Het voorstel van PVDA werd maandagavond weggestemd op de gemeenteraad.