Het Spaanse programma verscheen eerder deze maand op de streamingwebsite en zorgde al meteen voor ophef. Het datingprogramma wil namelijk de lijn tussen feit en fictie vertroebelen door gebruik te maken van artificiële intelligentie en deep fake technologie. Bij deep fakes kunnen beelden aangepast worden zonder dat iemand het doorheeft.
Net zoals bij ‘Temptation Island’ worden de koppels opgesplitst en in een huis gedropt vol hete vrijgezellen. Maar waar deelnemers van ‘Temptation Island’ de waarheid nog voorgeschoteld kregen is dat bij ‘Deep Fake Love’ net niet het geval. De makers van het programma gebruiken namelijk AI om de beelden te manipuleren. Het is aan de deelnemers om uit te dokteren of hun partner nu echt gezoend heeft met die ene lekkere vrijgezel of niet… Het koppel dat het vaakst juist gokt, wint 100.000 euro. De vraag is natuurlijk of de relatie het spelprogramma ook overleeft.
Kritiek
Het duurde dan ook niet lang vooraleer er op het internet wild gediscussieerd werd over het format. «Dit Spaanse programma is wild… Wat bedoel je mijn vriendje heeft een meisje gekust maar het was AI???», reageerde iemand. «Waarom zou je hier aan meedoen?» Iemand anders sloeg de nagel op de kop: «Het is eng om te beseffen dat #deepfakelove op Netflix de kracht toont van AI om misinformatie te verspreiden en de waarheid te manipuleren.»
«Dit kan toch niet goed zijn voor de mentale gezondheid van de deelnemers», klonk het nog bezorgd. «Hoe kan dit entertainment zijn? Ik kan het niet uitkijken. Dit veroorzaakt alleen maar trauma en anxiety bij de koppels. Ik dacht dat andere dating shows al toxic waren, maar dit is gewoon nog erger.»