Kompany is opnieuw Rode Duivel

Kompany is opnieuw Rode Duivel

De selectie voor de oefeninterland tegen Tsjechië van maandag 5 juni (20u45) in Brussel en de WK-kwalificatiewedstrijd van vier dagen later (9 juni om 20u45 Belgische tijd) in en tegen Estland bestaat uit 27 namen. «Het is een ruime selectie omdat Witsel en Ciman er eerst niet bij zijn, Thorgan Hazard lang geblesseerd is geweest en Divock Origi de laatste oefenwedstrijd met Liverpool niet heeft kunnen spelen», legt Martinez uit.

Kompany

De terugkeer van Vincent Kompany (foto midden) bij de nationale ploeg springt meteen in het oog. Na een jaar vol kommer en kwel is de 31-jarige centrale verdediger sinds begin maart blessurevrij en knokte hij zich in het seizoensslot weer in de basis bij Manchester City, met drie doelpunten in acht Premier League-wedstrijden als kers op de taart. Het is intussen een eeuwigheid geleden dat hij voor de Rode Duivels in actie kwam. Zijn laatste speelminuten dateren van 13 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël (3-1).

Geen aanvoerder

«Eigenlijk heeft Vincent Kompany zichzelf geselecteerd», vertelde Martinez dinsdag. «Met City heeft hij acht wedstrijden op rij gespeeld en dat is spectaculair na zo'n lange afwezigheid. Zijn spelniveau was meteen hoog en hij toonde zich - onder meer met drie doelpunten - meteen belangrijk voor de club.» Eden Hazard mag wel de aanvoerdersband behouden. «Eden blijft inderdaad onze aanvoerder, ik zie geen reden om dat te veranderen. Er zitten minstens vijf leidersfiguren in deze selectie en Vincent is er daar eentje van.»

Vier doelmannen

Radja Nainggolan wordt niet gesanctioneerd voor zijn positieve alcoholtest tussen de interlands tegen Griekenland en Rusland en behoort tot de selectie. Verder blijft de coach opteren voor vier doelmannen, waardoor ook Matz Sels van de partij is. Jordan Lukaku, Mousa Dembélé en Thomas Meunier zijn afwezig door blessureleed. Met Gentspeler Thomas Foket en Anderlechtspelers Leander Dendoncker en Youri Tielemans zijn er ook drie spelers uit de Belgische competitie bij. Steven Defour, Christian Kabasele en Jason Denayer werden niet opgeroepen. Uit de selectie blijkt duidelijk dat Martinez met het WK in aantocht niet meer aan het experimenteren slaat.