«Dit is een kwestie die Zijne Majesteit zeer serieus neemt», liet een woordvoerder van het paleis weten. Daarbij verwees ze naar een uitspraak die de koning deed tijdens een speech in Rwanda voor leiders van het Britse Gemenebest. Hij sprak van «de pijnlijkste periode uit onze geschiedenis» en zou zich hierin naar eigen zeggen blijven verdiepen «om meer te begrijpen over de blijvende gevolgen van de slavernij».
Het project is volgens de woordvoerder «met kracht en vastberadenheid voortgezet sinds de toetreding van Zijne Majesteit». Het onafhankelijke onderzoek van de Nederlandse Camilla de Koning, dat in oktober begon, wordt mede gesponsord door Historic Royal Palaces (HRP), dat verschillende paleizen beheert. Onder meer de banden «tussen de Britse monarchie en de trans-Atlantische slavenhandel in de late zeventiende en achttiende eeuw» worden onderzocht.
Opbouw van status, prestige en fortuin
The Guardian publiceerde eerder een document waaruit blijkt dat aandelen in de Royal African Company, die slaven verhandelde, werden overgedragen aan Willem III van Oranje. Historica Brooke Newman vond het document dat volgens haar «duidelijk bewijs» vormt van de betrokkenheid van de Britse monarchie bij de slavenhandel.
«Er is geen twijfel over mogelijk dat de eeuwenlange investeringen in Afrikaanse slavernij en slavenhandel enorm hebben bijgedragen aan de opbouw van de status, prestige en het fortuin van de huidige koninklijke familie.»