Ze mogen er dan wel uitzien als sandalen die je opa met witte kousen zou dragen, de Birkenstock blijft populair. Ze zijn steviger dan gewone badslippers, passen onder elke outfit en lopen comfortabel. Of de sandalen ook gezond zijn voor je voeten, betwijfelen voetkenners.
«Slechte voethouding wordt erger»
De sandalen voelen zo comfortabel aan, omdat ze kussentjes onder de tenen en een voorgevormd voetbed bevatten. «De meeste mensen hebben zwakke en onderbruikte voeten. Dan kan een ondersteunende schoen zoals de Birkenstock verlichting geven», vertelt voetverzorgster Els Snoeck aan HLN.
Dat voorgevormde figuur vormt tegelijk het grootste probleem volgens experts. «Het is zoals een gips rond een gebroken voet dragen. Na een tijdje wordt je voet zwak en stijf», legt Snoeck uit. «De kans dat zo’n voorgevormd voetbed voor elke voet geschikt is, is ook onbestaande», vult podoloog Paul Borgions aan. «Mensen met een slechte voethouding kunnen door zulke schoenen te dragen hun probleem vaak erger maken.»
Slecht voor heupen, knieën en tenen
De schade gaat verder dan enkel je voeten, vertelt de podoloog. Hoewel je niet met je hiel buiten de schoen kan lopen, kan je wel op de rand van het voetbed gaan staan. «Die foute beweging kan nefast zijn voor je knieën en heupen.»
Ook je tenen kunnen lijden in de Birkenstock. «De schoen valt bij het wandelen niet van je voet, want je houdt de sandaal met je tenen vast. Maar net door die constante grijpbeweging met de tenen kan je meer eelt krijgen én kunnen je tenen zich op termijn zelfs misvormen», benadrukt podoloog Borgions.
«Liever een stevig gesloten hiel»
Al die nadelige gevolgen maken van de Birkenstock misschien toch niet de ideale schoen om uren op rond te lopen. «Een goede sandaal is eentje die verluchting biedt, maar achteraan stevig gesloten is», besluiten beide experts.