TikTok stelt hun (bedenkelijke) zomercocktail voor: espresso martini met Parmezaanse kaas

TikTok stelt hun (bedenkelijke) zomercocktail voor: espresso martini met Parmezaanse kaas
TikTok / @highproofpreacher

De zomer komt eraan, dus daar is TikTok weer met hun bedenkelijke zomerse cocktailrecepten. Dit jaar beginnen ze er vroeg aan, met de virale espresso martini parmigiano.

Het recept is intussen viraal gegaan met mensen over de hele wereld die de bizarre, polariserende combinatie van kaas met koffie uittesten.

Het recept blijft hetzelfde: meng 30ml wodka, 20ml koffielikeur, en 30ml koude espresso met ijs en schud flink. Het verschil zit hem in de laatste stap, waarbij je een vers blok Parmezaanse kaas erbij neemt, en de kaas raspt over je cocktail.

«Verrassend lekker»

Uiteraard komt er instinctief veel kritiek op de cocktail – koffie en kaas klinkt als ingrediënten die je niet hoort te mengen, een beetje zoals kalfsworst met pindakaas of chocolade en biefstuk. Maar TikTokkers zweren bij hoog en laag dat de Parmezaanse kaas de cocktail naar een nieuw niveau tilt.

«Het spijt me om jullie te moeten meedelen dat deze cocktail best geweldig is», zei de populaire TikTokkers Jordan Hughes (highproofpreacher) bijvoorbeeld nadat hij zijn creatie proefde.

@highproofpreacher

I mean, you just have to try it 🧀 #cocktail #espressomartini #bartender #mixology

♬ Quirky Bossa - Kenny Moggio

Ook @notjustabartender testte het recept uit met veel tegenzin. Ook hij moest toegeven dat de cocktail «f**king goed» is. Die video telt intussen 1,5 miljoen views.

@notjustabartender

I was really on the fence about this one, but my man @highproofpreacher wasn’t just f***ing with us. This is seriously delicious. Dont ask me to say when… give me the whole block, daddy. 🥴 #espressomartini #cocktailreview

♬ original sound - Chris

Smaaktechnisch on point

Expert Tyler Zielinski legt aan Metro UK uit waarom de cocktail werkt: ‘Bitterheid met zout en umami brengen elkaar in evenwicht. Dus toen ik de trend zag opduiken op Instagram, wekte het mijn interesse op. Het klonk bizar, maar smaaktechnisch moest het werken.»

Ook Zielinski vindt de cocktail best lekker: «Het is niet het beste drankje in de wereld, maar het is wel verrassend lekker.» Hij haalt aan dat de combinatie koffie en kaas in feite niet zo vreemd is. «In Latijns-Amerika en in Italië worden kaas en koffie wel vaker gemengd.»