RECEPT. 3 x zalig zoete siropen om deze lente nog te maken

RECEPT. 3 x zalig zoete siropen om deze lente nog te maken
Foto Unsplash

Als je nog op zoek bent naar een beetje kookinspiratie, is dit artikel ongetwijfeld wat voor jou. Wij verzamelden én testten namelijk drie recepten waarmee je vandaag nog aan de slag kan om zelf siroop te maken. Ideaal als je liever geen frisdrank in huis haalt - je doet namelijk een klein bodempje siroop in je glas en vult dat verder aan met (bruis)water. Beter voor het milieu én je portefeuille, maar zo weet je ook meteen wat je precies naar binnen speelt. Belangrijk detail: pluk je ingrediënten altijd op plekken waarvan je zeker bent dat er geen pesticiden werden gebruikt en vermijd te sterk vervuilde gebieden.

Seringensiroop

Seringen, je kent ze wel: de prachtig paarsbloeiende bloemen die een heerlijke geur verspreiden door je hele tuin. Maar wist je dat je er ook een drankje van kan maken?

Ingrediënten

- 150 gram seringen (enkel de paarse bloemetjes, zonder steel)

- 1 liter water

- 1 kilo suiker

- sap van 1/2 citroen

Zo doe je het

1. Doe de seringen in een vergiet en spoel ze om.

2. Giet de bloemetjes in een grote pan en voeg 1 liter water toe. Zet de pan 24 aan de kant.

3. Zeef de bloemen uit het water en doe dat water in een andere kom. Voeg het citroensap en de suiker toe en breng aan de kook.

4. Laat het mengsel 10 minuten doorkoken en giet het vervolgens in een schone fles. Bewaar in de koelkast.

Muntsiroop

Dorst? Verfrissender dan een lekkere muntsiroop wordt het niet. Het ideale alternatief voor muntthee op een warme zomerdag.

Ingrediënten

- 40 takjes munt

- 1 liter water

- 1 kilo suiker

Zo doe je het

1. Was de munt en snijd in grove stukken.

2. Breng het water aan de kook en overgiet de munt. Laat 20 minuten intrekken.

3. Filter de munt uit het water, voeg de suiker toe aan het water en breng aan de kook.

4. Laat het mengsel 10 minuten doorkoken en giet het vervolgens in een schone fles. Bewaar in de koelkast.

Vlierbloesemsiroop

Vlierbessensiroop kennen we allemaal van toen we klein waren en keelpijn hadden, maar de vlierbloesem is een veel frisser alternatief.

Ingrediënten

- 25 bloesemschermen (met zo weinig mogelijk groene takjes)

- 1 liter water

- 1 kilo suiker

- sap van 1/2 citroen

Zo doe je het

1. Pluk de vlierbloesem op een zeer propere plaats en schud de schermen lichtjes om beestjes te verwijderen.

2. Doe de schermen in een kookpan en overgiet met het water. Laat 48 uur intrekken.

3. Filter de bloemen uit het water, voeg de suiker en het citroensap toe en breng aan de kook.

4. Laat het mengsel 10 minuten doorkoken en giet het vervolgens in een schone fles. Bewaar in de koelkast.