Ghostlighting is de combinatie van volgende fenomenen: ghosting en gaslighting. Bij ghosting verdwijnt de persoon met wie je aan het daten bent uit je leven zonder enige uitleg. Er komt geen reactie meer op je berichtjes en telefoontjes omdat ze je niet durven vertellen dat ze eigenlijk niet verder willen daten. Geghost worden kan erg verwarrend zijn: je kan je immers blijven afvragen wat je fout hebt gedaan.
Gaslighting is dan weer een zeer manipulatieve techniek waarbij iemand je doet twijfelen aan je eigen oordeelsvermogen en aan jezelf. De gaslighter manipuleert en liegt. Het doel? De gaslighter hoeft zo geen verantwoordelijkheid op te nemen voor zijn eigen daden. Het is allemaal jouw schuld.
Dus bij ghostlighting worden deze twee fenomenen samengevoegd. Eerst verbreekt de ghostlighter het contact met je, maar dan verschijnt de ghostligher plots uit het niets, maar hij beweert dat hij je nooit geghost heeft en dat het allemaal aan jou ligt.
Een voorbeeld: een ghostlighter kan zeggen dat hij vindt dat «Het toch maar leek alsof je geen interesse had», of dat «Je altijd denkt dat mensen je negeren», of dat «Je niet hard genoeg probeerde». Maar waarom zou iemand dat doen?
Medelijden
De ghostlighter hoeft op deze manier geen verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat hij nooit meer heeft geantwoord op jouw berichtjes. Wanneer jullie weer aan de praat geraken, zegt de ghostlighter namelijk dat dat jouw schuld is en dat hij er niets aan kan doen dat julie relatie zo is geëindigd. Jij voelt je daarop schuldig of voelt medelijden voor je ex-date. Maar die gevoelens zijn helemaal niet terecht!
«Het gaat om macht en controle», zegt psycholoog Dr. Rina Bajaj aan Metro UK. «De ghostlighter kan gebeurtenissen subtiel verdraaien of vervormen, waardoor de partner de werkelijkheid in twijfel begint te trekken.» Emotionele manipulatie is een andere tactiek: ghostlighters weten hoe ze emoties moeten uitbuiten om meer controle te krijgen.
Alles wat je echt wilt weten vind je op Metrotime.be