Volgens een recent Amerikaans onderzoek zou het aannemen van gezonde leefgewoontes ervoor zorgen dat we tot 24 jaar langer leven. Het gaat daarbij onder meer over het meten en op peil houden van bloeddruk, cholesterol, gewicht en bloedsuikerspiegel. Anderzijds wordt ook de nadruk gelegd op gezonder eten, voldoende bewegen, stoppen met roken en een goede nachtrust.
De vier slechtste gewoontes
Roken
Met roken verwijst de Belgische Cardiologische Liga naar alle soorten van tabaksgebruik. Zowel actief als passief roken is schadelijk, benadrukken ze. Enerzijds verhoogt nicotine vanaf de eerste trek de bloeddruk en de hartslag, anderzijds zorgt roken ervoor dat het zuurstofgehalte in het bloed daalt, waardoor er minder zuurstof naar het hart en andere organen getransporteerd wordt. Het risico op hartaandoeningen neemt al met 50% af na slechts één jaar niet roken.
Te weinig beweging
Een gebrek aan lichaamsbeweging wordt volgens de Liga geassocieerd met een risicotoename van 24 % op fatale hart- en vaatziekten, 16 % op een beroerte en 42 % op diabetes type 2. Alleen al vaker de trap nemen of rechtopstaan telefoneren kan een verschil maken.
Ongezonde voeding
Je bent wat je eet: het is géén cliché. Daarom raadt de Liga aan om veel fruit, groenten en volle granen te eten. Suiker, zout en vetten eet je best in beperkte hoeveelheden. ‘Bewerkt’ voedsel zoals kant- en klare maaltijden, koekjes en gebak zijn te vermijden. Ze herhalen ook enkele vuistregels: een half bord vol groenten (liefst in verschillende kleuren), niet meer vlees of vis dan de grootte van je handpalm, niet meer aardappelen, paste of rijst dan in een kommetje dat in je hand past en niet meer vetstof dan de grootte van je duimtop.
Alcohol
Zowel matig, overmatig als zwaar alcoholgebruik verhoogt de kans op verschillende hart- en vaatziekten. Hoe meer je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico’s er kunnen optreden.
Bereken de werkelijke leeftijd van je hart
De Belgische Cardiologische Liga onderstreept dat 15% van de Belgen nog dagelijks rookt, dat bijna één op de twee mensen met overgewicht kampen en dat 40% onvoldoende beweegt. «Deze cijfers vertalen zich automatisch in hogere risico’s voor hart- en vaatziekten», klinkt het. Jaarlijks sterven er ook meer dan 27.000 mensen aan de gevolgen ervan.
De organisatie lanceert daarom een nieuwe campagne om de bevolking bewust te maken van de risico’s die onze slechte gewoontes met zich meebrengen. Op de website van de liga is daarom onder meer een calculator te vinden waar mensen (boven de 40 jaar) zelf hun hartleeftijd kunnen berekenen en een lijst met tips om een gezonde levensstijl te kweken. Er komt ook een brochure en een radiospot.
Focus op preventie
Omdat de kosten voor de behandeling van hart- en vaatziekten eveneens blijven stijgen, stelt de Belgische Cardiologische Liga voor, om naar analogie met de bestrijding van kanker en diabetes, een soortgelijk actieplan op te stellen voor hart- en vaatziekten in samenwerking met alle stakeholders. Dit actieplan moet focussen op een betere preventie en screening van cardiovasculaire ziekten om enerzijds de mortaliteit te laten dalen, maar anderzijds ook een betere zorg te kunnen garanderen voor hartpatiënten.