Wie zegt dat skivakanties per definitie gevuld moeten zijn met raclette, luidruchtige hotels en feestavonden? Wij in elk geval niet. We hebben onlangs een andere manier ontdekt om van de bergen te genieten. Trek dus je ski’s aan en glij met ons mee. We zetten koers richting Zuid-Tirol en meer bepaald de Dolomieten, een plek die deel uitmaakt van het werelderfgoed van UNESCO.
Een explosieve mix
De autonome provincie Bolzano, beter bekend onder de naam Zuid-Tirol, ligt op de grens met Zwitserland en Oostenrijk. Vergis je echter niet, je bent hier wel degelijk in Italië. Eén blik op het menu in de restaurants zegt genoeg. Hier krijg je antipasti en pasta al dente op je bord, precies zoals je dat graag hebt. Maar als je daar meer zin in hebt, kun je ook typisch Oostenrijkse gerechten bestellen, zoals Schupfnudeln. Bizar, zeg je? Helemaal niet. Hoe eigenaardig het ook klinkt, de twee keukens passen perfect bij elkaar. Eten is hier een favoriete bezigheid, en de mensen nemen hun tijd om te koken en te tafelen. De maaltijden die je voorgeschoteld krijgt, worden over het algemeen ook klaargemaakt met zorgvuldig gekozen plaatselijke producten. Onze contactpersoon ter plaatse legt uit dat het zelfs een waarde is die je van kindsbeen af leert op school.
Een van de meest verrassende gerechten is de lekkere hooisoep van Franz uit Gostner Schwaige, een restaurant in een berghut op de hellingen van de regio Seiser Alm (Alpe di Siusi in het Italiaans). Franz en zijn gezin hebben een hele resem overheerlijke gerechten in de aanbieding. De ingrediënten halen ze uit hun eigen boerderij (de charcuterie smelt echt in de mond), en in alle schotels bespeur je de passie die Franz heeft voor kruiden. Dit is een adres dat je absoluut een bezoekje moet brengen.
Wie Italië zegt, zegt uiteraard wijn en prosecco. Ook hier bieden ze je met plezier een glas uit de streek aan. In Zuid-Tirol kun je trouwens een van oudste wijnroutes van Italië volgen. Om maar te zeggen welke vooraanstaande plaats het goddelijke vocht inneemt in het dagelijkse leven van deze Noord-Italianen.
Kilometers skipistes
Laten we echter niet afdwalen. Als we in deze tijd van het jaar naar Zuid-Tirol zijn gereisd, is het in de eerste plaats om te skiën. Met zowat 30 skigebieden voor alle niveaus kom je op dat vlak niets tekort. Wij kozen voor een van de oorden van het domein Dolomiti Superski. Eén enkele skipas gaf ons toegang tot bijna 1.200 kilometer pistes, verspreid over de negen resorts die samen het skigebied vormen.
Een andere optie is om op skitocht te gaan, een bijzonder populaire activiteit in Zuid-Tirol. Wij hebben er ook enorm van genoten. Het vergt behoorlijk wat uithoudingsvermogen, maar je wordt er keer op keer voor beloond met adembenemende landschappen. Als je het erop wil wagen, raden we aan om voldoende lagen kleding te voorzien die je gemakkelijk kunt uittrekken. Vergeet niet dat je in Italië bent. De zon is dus ongetwijfeld van de partij.
Naast de eerder vermelde sporten vind je hier uiteraard ook alle andere bekende winterse activiteiten, zoals langlaufen, wandelingen met sneeuwschoenen en sleeën. Als kers op de kraakwitte taart kun je je ook door het winterlandschap laten leiden in een van de vele sleepkoetsen, voortgetrokken door trekpaarden. Veel romantischer wordt het niet.
I’m feeling good
Zijn sneeuwsporten en -spelletjes niet meteen jouw ding? Geen probleem. In Zuid-Tirol is naar de sauna gaan een vast onderdeel van het dagelijkse leven. Geen toeval dus dat de streek vol staat met wellnesscentra, doorgaans met uitzicht op de Dolomieten. Misschien hoef je niet eens je hotel te verlaten om ervan te genieten. Om er maar twee op te sommen: wij hadden het geluk om het ICARO Hotel en de Adler Mountain Lodge te ontdekken, met hun overloopzwembad dat ons een onvergetelijke blik gaf op het berglandschap.
Je kunt ook een hotel kiezen dat dieper in de vallei gelegen is. Dan is het pittoreske stadje Kastelruth een uitstekende optie. Het typische plekje is een perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.
We hebben het nu wel over wintersportvakanties, maar er is geen enkele reden om de streek links te laten liggen als de zonnige dagen zich weer aandienen. Integendeel zelfs, dat is het moment om je op de zonovergoten Italiaanse paden te begeven. Langs de meer dan 16.000 kilometer goed bewegwijzerde wandelroutes kun je de regio op een compleet andere manier doorgronden. In de lente worden sommige skipistes zelfs omgetoverd tot fietspaden. Daarnaast kun je van het mooie weer profiteren om te gaan klimmen en eens te meer het verbluffende landschap in je op te nemen.
Wat op ons de diepste indruk heeft nagelaten tijdens ons verblijf was ontegensprekelijk de rust en de energie van de regio. Nergens anders in Europa vind je wat deze bergen, en meer bepaald de Dolomieten, uitstralen. Het is een omgeving die baadt in sereniteit en puurheid. Het maakt niet uit of je hiernaartoe komt voor een weekend of langer, je zult opgekikkerd en zen weer vertrekken, meer dan ooit vervuld van liefde voor de natuur. Gun jezelf een betoverende vakantie in dit prachtige stukje Europa. Welk seizoen het ook is.