Het aanbod aan wintergroenten is rijkelijk. Je krijgt geen twee dagen hetzelfde op je bord. Toch grijp je al te vaak naar groenten die je het hele jaar door kan vinden in het buitenland, omdat je niet weet hoe je seizoensgroenten moet klaarmaken.
Dus wordt het tijd om de onbekende en volledig onterecht onbeminde wintergroenten wat beter te leren kennen.
Knolselder
De knol zelf is bruingeel van kleur en heeft een milde smaak. Je kunt hem rauw, gekookt of in puree eten, maar schil hem eerst grondig. Verwijder ook de wortels. De bladeren zijn bitter en voelen zich thuis in soep. Knolselderpuree past perfect bij zalm en gekookte knolselder kun je toevoegen aan quinotto met paddenstoelen.
Koolraap
De koolraap doorstaat elke vrieskou. In tijden van oorlog en armoede vulde hij vele magen, maar nu staat hij nauwelijks op het menu. Je kunt de koolraap rauw verwerken in salades, maar ook in een quiche met kip is hij niet te versmaden. Gefrituurd biedt deze wintergroente een gezond alternatief voor frietjes.
Pastinaak
De witte pastinaak is vrij zoet en wordt als voorloper van de aardappel beschouwd. Deze seizoensgroente kun je overal gebruiken: in een saus, maar ook in een stamppot met bijvoorbeeld worst en zoete aardappel of zalm en prei. Zin in een originele snack? Blancheer de pastinaken, snijd ze in dunne schijven, frituur die en je hebt heerlijke chips!
Rammenas
De schil van de winterrammenas is pikzwart. Toch heeft deze groenteveel weg van radijs, zoals de pikante smaak. Geraspt kruidt de rammenas je salade of platte kaas of je kan ermee je boterham beleggen.
Savooikool
De savooikool heeft gekrulde bladeren met bobbels. De harde buitenste bladeren dien je wel te verwijderen voor je met de kool aan de slag kunt. Om je gasten te verbazen vul je deze seizoensgroente met risotto.
Vergeet die heerlijke seizoensgroenten niet koel te bewaren, anders gaan hun vitaminen verloren. De koelkasten van Bosch zijn uitgerust met het VitaFresh-systeem waardoor groenten tot drie keer langer vers blijven!