De boosdoeners
Hoe komt het dat meer jongeren last beginnen te krijgen van gehoorschade? De wereld wordt luider en luider. Eén van de grootste boosdoeners is de draagbare muziekspeler. Vandaag de dag lopen jongeren meer risico op gehoorschade dan de vroegere generaties, omdat ze vaker en langer naar muziek luisteren via oortjes of een hoofdtelefoon en het volume harder zetten. Dit komt ook omdat de geluidskwaliteit van gsm's en mp3's aanzienlijk verbeterd is. De huidige apparatuur haalt hogere volumes zonder dat het geluid wordt vervormd. Ook zijn ze klein en licht, hebben ze een grote opslagcapaciteit, gaat de batterij lang mee en zijn ze niet meer zo duur. Jongeren hebben tegenwoordig bijna altijd een muziekbron op zak.
Naast draagbare muziekspelers vormt de harde muziek in clubs, bij concerten en op festivals een gevaar voor het gehoor van jongeren. Vanaf 2013 gelden in Vlaanderen geluidsnormen voor muziekactiviteiten. Volgens de Vlaamse Overheid is de regelgeving over het maximale geluidsniveau van toepassing voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek wordt gespeeld. De geluidsnormen gelden dus bijvoorbeeld voor een café met gewone achtergrondmuziek, een fuif in een zaal of een tent, muziek in een fitnesszaal, een dansvoorstelling, een eetfestijn met achtergrondmuziek, een theatervoorstelling met muziek of een festival in openlucht.
Voor festivals en concerten mag de muziek in principe nooit boven 100 decibels gedurende 60 minuten gaan. Organisatoren zijn verplicht om gratis oordopjes ter beschikking te stellen en moeten ook voortdurend het aantal decibels meten. Zelfs als organisatoren zich perfect aan de norm houden, kunnen er pieken optreden van wel 130 decibels.
Welke problemen ondervinden je gehoor?
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen wereldwijd miljoenen jongeren kans op gehoorschade door te luide muziek. Gehoorproblemen die kunnen optreden zijn gehoorverlies, maar even goed overgevoeligheid. De dag na een avondje stappen kan je ook last krijgen van oorsuizingen. Dan hoor je geluiden die er eigenlijk niet zijn, zoals een aanhoudend geruis of gepiep. Indien de oorsuizingen niet weg gaan, spreken we van tinnitus. Genezen is niet mogelijk, dus voorkomen blijft de boodschap.
Hoe bescherm je je oren?
Oordoppen zijn er in verschillende vormen en maten. De goedkoopste oordoppen komen in felle kleuren, maar dempen beperkt en vlak. Je bent dus niet helemaal beschermd en de muziekervaring is een pak minder. Na één keer gebruiken, gooi je ze weg.
De Christelijke Mutualiteit staat deze zomer weer op tientallen festivals om deze oordoppen uit te delen. Organiseer je zelf een evenement waar muziek centraal staat? Dan kan je bij het CM-project Oorgasme gratis oordopjes aanvragen.
Wasbolletjes gebruik je ook maar één keer, maar zij sluiten je oor beter af en zijn ook makkelijker aan te brengen.
Universele oordopjes daarentegen hoef je niet na één concert weg te gooien. Ze dempen het geluid en je hebt niet het gevoel dat je van de wereld afgesloten bent door het lamellensysteem.
De beste manier om je gehoor te sparen op festivals zijn op maat gemaakte oordoppen. De geavanceerde filter zorgt ervoor dat je oor geen schade oploopt én dat de muziek niet dof wordt. Je festivalbeleving wordt dus niet afgezwakt. Om ten volle van op maat gemaakte oordoppen te kunnen genieten moet het oor volgroeid zijn. De kans op lekken is namelijk groter indien het oor nog in ontwikkeling is. Wist je trouwens dat CM hier tot 30 euro van terugbetaalt?
Janne Vandevelde