Enkele jaren geleden begon de revolutie onder de televisies. Logge beeldbuizen werden vervangen door smalle, elegante toestellen. Naarmate de schermen smaller werden, werden de beelden steeds scherper. Tegenwoordig is Full HD volledig ingeburgerd. De volgende stap, Ultra High Definition (ofwel UHD), staat echter al voor de deur! De resolutie wordt nog eens danig opgekrikt en streamingdienst Netflix ondersteunt het formaat al. Maar wat maakt UHD-tv zo goed? Samsung Discover keek met neuropsycholoog David Lewis naar de wetenschappenlijke voordelen van Ultra High Definition.
Wetenschappelijke methode
Voor het onderzoek Screen Sensation: The Ultra HD Effect' werden deelnemers voor twee tv's geplaatst. De ene een Full HD-toestel, de andere UHD. Terwijl de deelnemers naar Netflix of een Europese voetbalmatch op topniveau keken, monitorden de wetenschappers hun hersenactiviteit, elektrodermale activiteit (de reactie van de huid op prikkels) en hartslag. Om onpartijdigheid te garanderen, werd het merk van de tv's verhuld.
Onderdompeling, verwerking & aantrekking
Na het onderzoek concludeerde Lewis dat de kijkervaring een kwantumsprong maakt met een UHD-televisie. Lewis en zijn onderzoeksteam duiden drie specifieke vlakken aan waarop het UHD-toestel een pak beter presteert dan een Full HD-tv.
Een eerste opvallend resultaat is dat je visuele verwerking maar liefst 62% hoger ligt bij een UHD-tv. Concreet houdt dat in dat je hersenen hun capaciteit om visuele informatie te verwerken sterker aanspreken. Deze verhoogde hersenactiviteit zorgt voor een meer gedetailleerde en rijkere voorstelling van wat je aan het bekijken bent.
Daarnaast voelden deelnemers zich meer aangetrokken en aandachtiger bij de UHD-tv. Ze gaven aan 25% meer betrokken te zijn wanneer er iets gebeurde op het UHD-toestel en voelden zich daarenboven meer paraat om te reageren wat er op het scherm gebeurt. Ideaal voor actiefilms of spannende sportwedstrijden dus!
Bovendien blijkt dat kijkers meer ondergedompeld worden in de kijkervaring wanneer ze naar Ultra High Definition kijken. De deelnemers aan het experiment gaven aan dat ze 38% meer ondergedompeld waren bij de UHD-tv dan bij het Full HD-scherm. Dat komt door een verhoogde aantrekkingskracht, een betere visuele verwerking en snellere betàgolven (dat zijn de hersengolven die worden geassocieerd worden met nadenken en concentratie). Het mag dus duidelijk zijn dat de UHD-tv uit deze wetenschappelijke proeven komt als de overwinnaar!
Meer weten over Ultra High Definition? Hou dan de Samsung Discover Blog zeker in de gaten. Al het nieuws over UHD en andere technologische hoogstandjes komt er heet van de naald!
https://www.youtube.com/watch?v=vyim52KcOow