De camera achterin smartphones heeft zich, net zoals de toestellen zelf, de afgelopen jaren met rasse schreden ontwikkeld. De compacte fototoestellen staan zo op punt dat zelfs professionele fotografen hun zware beroepsmateriaal thuislaten en met hun smartphone beelden schieten. Peter Lik, een getalenteerde natuurfotograaf, slaagt erin om schitterende foto's te maken met zijn Samsung Galaxy S6 edge+. Hoe hij dat doet? Samsung Discover voelde hem aan de tand en kreeg vijf essentiële tips.
Twijfel niet om je telefoon te gebruiken
De belangrijkste reden om je telefoon te gebruiken is praktisch. Steeds dertig kilogram fotoapparatuur meezeulen wordt na verloop van tijd behoorlijk vervelend en dan spreken we nog niet over de tijd die je nodig hebt om alles op te zetten en in te stellen. Stop dus met twijfelen en haal je smartphone uit je broek of tas om dat magische moment vast te leggen.
Maak gebruik van HDR
High Dynamic Range, ofwel hoog dynamisch bereik, is een techniek die uitermate geschikt is op plekken waar er grote contrasten tussen licht en donker zijn. Concreet komt het erop neer dat je smartphone drie foto's neemt: een onderbelichte, een overbelichte en een originele. Die worden samengevoegd tot één foto, die het zicht met het blote oog benadert. HDR is vooral geschikt voor luchtfotografie en het vastleggen van landschappen, maar je hebt er wel een vaste hand voor nodig.
Krijg feedback van je telefoon
Als je toch van zin bent om een spiegelreflexcamera te gebruiken, kan je je smartphone gebruiken om op verkenning te gaan. Kijk met je telefoon welke hoek of welk frame het beste werkt voordat je het zwaardere materiaal bovenhaalt. Zo schiet je meteen het beste beeld in de hoogste kwaliteit.
Speel met de instellingen
Sommige smartphones, zoals de Samsung Galaxy S6 edge+ met zijn Pro Mode, bieden dankzij hun gebruiksvriendelijke instellingen de mogelijkheid om foto's te trekken die met sommige reguliere camera's niet eens mogelijk zijn. Denk daarbij aan HDR, maar ook aan panoramafoto's of de ISO-waarden. Door spelenderwijs met de instellingen te knoeien, krijg je ze geleidelijk aan in de vingers en weet je na verloop van tijd welke je wanneer moet aanpassen.
Sharing is caring
Het leuke aan een smartphone is dat je een foto binnen luttele seconden online kan zetten en delen met je vrienden. Met een normale camera moet je hiervoor kabels of kaartlezers bovenhalen om de beelden over te zetten naar je computer. Vervolgens laad je ze in om te bewerken en pas nadien ben je klaar om te uploaden. Een omslachtig proces, waar je niet altijd tijd en zin voor hebt.