Het is zomervakantie en momenteel is het bloedheet. Als je je oververhit voelt door het warme weer is het altijd een goed idee om verkoeling te zoeken met een film. Daarom zochten wij tien films met een historisch thema. Deze films zijn niet per sé historisch accuraat maar geven je meestal wel de basis mee van een belangrijke gebeurtenis of periode. Je leert dus nog iets bij terwijl je afkoelt op zo'n warme dag.
1. 300: Rise of an Empire (2014)
Rise of an Empire is het vervolg op 300, de epische film die zich focuste op de 300 Spartanen bij de slag bij Thermopylae. Het vervolg toont gebeurtenissen voor, na en tijdens de Slag bij Thermopylae en geeft een breder beeld van de Tweede Perzische Oorlog. De film bevat de Slag bij Salamis, de zeeslag waarbij de Griekse stadstaten een pak minder schepen hadden als de Perzen maar er toch in slaagden om te winnen. De Slag bij Salamis betekende het keerpunt voor de Griekse Stadstaten in de Tweede Perzische oorlog, die uiteindelijk de machtige Perzen verjoegen. Net als 300 is Rise of an Empire gebaseerd op een grafische roman van de bekroonde stripauteur Frank Miller. Rise of an Empire is gebaseerd op de striproman 'Xerxes', hoewel dat boek nog niet gepubliceerd is. De DVD, Blu-ray en 3D Blu-ray van 300: Rise of an Empire liggen nu in de rekken.
2. Spartacus (1960)
De bekende filmquote "I am Spartacus" komt uit deze grootse verfilming van de Derde Slavenopstand, onder leiding van Spartacus. In deze film is te zien hoe Spartacus (gespeeld door Kirk Douglas) de gladiatorenschool ontsnapt en samen met andere slaven een opstand tegen hun Romeinse meesters begint. Het slavenleger slaagt erin om enkele veldslagen te winnen, al worden zij uiteindelijk in het nauw gedreven door het Romeinse leger. Deze film staat ook bekend als de enige film waarbij regisseur Stanley Kubrick geen volledige artistieke vrijheid kreeg. Ondanks de beperkte artistieke vrijheid, slaagde de film er toch in zes Oscarnominaties te versieren, waarvan het er vier verzilverde.
3. Braveheart (1995)
Deze film, met Mel Gibson als regisseur, producent en hoofdrolspeler, toont de opstand van de Schotten tegen de Engelsen onder leiding van William Walace. Je zou denken dat Gibson hier teveel hooi op zijn vork neemt, maar de studio wou de film enkel maken op voorwaarde dat Gibson de hoofdrol speelde. Ondanks het vele werk is hij er toch in geslaagd om een succesvolle film te maken. Braveheart werd genomineerd voor tien Oscars en sleepte er uiteindelijk vijf in de wacht, waaronder Beste Regisseur voor Gibson.
4. Amadeus (1984)
Van Schotland naar Oostenrijk, van opstandelingen naar 's werelds meest getalenteerde componist. In Amadeus vertelt Antonio Salieri (F. Murray Abraham), de Weense hofcomponist, over hoe hij Wolfgang Amadeus Mozart (Tom Hulce) de dood injoeg uit jaloezie. Amadeus was geen groot succes in de cinema maar won wel acht Oscars, waaronder Beste Film. Daarmee is Amadeus één van de vier films die beste film wonnen, maar in Amerika nooit in de top vijf van meest bezochte films op een week stond.
5. Gangs of New York (2002)
Gangs of New York is niet alleen een ijzersterke film over het historische New York uit het midden van de negentiende eeuw, het is ook het begin van de succesvolle samenwerking tussen acteur Leonardo DiCaprio en regisseur Martin Scorsese. Gangs of New York is gebaseerd op het non-fictieboek 'The Gangs of New York: An Informal History of the Underworld', dat de criminele onderwereld van het negentiende-eeuwse New York blootlegt. De film werd gelauwerd voor zijn historische accuraatheid, maar verzilverde geen enkele van zijn tien Oscarnominaties.
6. Lawrence of Arabia (1962)
Lawrence of Arabia is een drieënhalf uur durend hoogtepunt van de cinema. Deze biografische avonturenfilm gaat over de complexe Britse kolonel Thomas Edward Lawrence (Peter O'Toole), die tijdens de Eerste Wereldoorlog met Arabische stammen de strijd aanbond tegen het Ottomaanse rijk. De film is gebaseerd op de boeken die Lawrence zelf schreef. Lawrence of Arabia wordt door critici regelmatig aangehaald als een van de belangrijkste en invloedrijkste films. Dat wordt onderstreept door de prestatie bij de Oscars door de film. Van de tien nominaties verzilverde Lawrence of Arabia er zeven, waaronder Beste Film en Beste Regisseur.
7. The Untouchables (1987)
Tijdens het interbellum kreeg Amerika te maken met de drooglegging. De Amerikaanse overheid verbood alcohol en dit werd een booming business voor vele criminelen, waaronder ook Al Capone (gespeeld door Robert De Niro). Daardoor kreeg hij te maken met opsporingsambtenaar Eliot Ness (Kevin Costner) en zijn drie collega's, die door hun successen en hun onomkoopbaarheid al snel de bijnaam 'The Untouchables' kregen. De film is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek over Eliot Ness en zijn succesvolle strijd tegen Al Capone, één van de bekendste gangsters ooit. De film wist vier Oscarnominaties te versieren, waarvan enkel de Beste Bijrol voor Sean Connery werd omgezet in een gouden beeldje.
8. Der Untergang (2004)
Der Untergang is een Duitse film die de laatste tien dagen van Adolf Hitler (gespeeld door Bruno Ganz) in beeld brengen door de ogen van zijn secretaresse Traudl Junge (Alexandra Maria Lara). De film is gebaseerd op allerlei boeken, waaronder de memoires van Traudl Junge en architect Albert Speer. De film sleepte 21 prijzen in de wacht en werd genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
9. Das Leben der Anderen (2006)
Das Leben der Anderen speelt zich af in 1984 in Oost-Duitsland, waar de Stasi, de veiligheidsdienst van de DDR, op dat moment de Oost-Duitse burgers aandachtig in het oog houdt. De film volgt Gerd Wiesler (Ulrich Mühe), een officier bij de Stasi die de opdracht krijgt om toneelschrijver Georg Dreyman (Sebastian Koch) en zijn vriendin Christa-Maria Sieland (Martina Gedeck) af te luisteren. Des te meer Wiesler afluistert, des te meer hij beseft dat hij voor een boosaardige regime werkt. De film werd door vele critici genoemd als één van de beste films van het decennium en won onder andere de Oscar voor Beste Buitenlandse Film. Vele voormalige inwoners van Oost-Duitsland prezen de accurate setting en bijhorende atmosfeer.
10. Charlie Wilson's War (2007)
Charlie Wilson (Tom Hanks) is een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maar zijn interesse ligt aanvankelijk bij feesten en vrouwen. Tot hij Pakistan en een Afghaans vluchtelingenkamp bezoekt na de inval van de Soviet-Unie. Hij besluit om op zoek te gaan naar financiering om de Afghaanse Moedjahedien te bewapenen en zo de Soviets te verjagen. Wanneer de Soviet-Unie verjaagd is, gaat hij op zoek naar hulp om Afghanistan op te bouwen maar niemand binnen de Amerikaanse regering is nog geïnteresseerd in het project. Charlie Wilson's War is gebaseerd op het boek 'Charlie Wilson's War: The Extraordinary Story of the Largest Covert Operation in History', dat Charlie Wilson en zijn missie om de Afghaanse Moedjahedien te bewapenen beschrijft.