AMOLED-schermen, smartwatches, opensourceplatformen ... Er staat geen maat op de evolutie van technologische producten en het bijhorende vakjargon. Slimme producten die het leven vereenvoudigen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Hoewel deze toestellen steeds meer met elkaar communiceren, blijkt uit onderzoek van Samsung dat verwarrende terminologie de menselijke communicatie op technologisch vlak bemoeilijkt.
De bevraging van Samsung toont aan dat technologie steeds een belangrijkere rol krijgt in ons leven. Maar liefst de helft van de Belgen geeft aan dat ze tegenwoordig meer technologie gebruiken dan twee jaar en meer dan één op de tien ondervraagden zegt zelfs niet meer zonder te kunnen. Vooral digitale kalenders, camera-apps en programma's die zich toespitsen op het weer vallen in de smaak.
De digital natives zijn echter niet de vaandeldragers van deze revolutie. Het zijn de 55-plussers die zich het meest op hun gemak voelen met de laatste technologische ontwikkelingen, al vrezen ze achterop te geraken. Als grootste groep geven zij ook aan dat vooruitgang op dit vlak onontkoombaar is. Jongeren die in het digitale tijdperk geboren zijn, zijn blijkbaar niet automatisch techneuten.
Samsung peilde ook naar de digitale kennis van de Belgen. Meer dan de helft van de ondervraagden waren niet volledig vertrouwd met het technologisch jargon. Dat houdt zeven op de tien Belgen echter niet tegen om te doen alsof ze alles begrijpen. Vooral digital natives maken zich hier schuldig aan om goed over te komen bij mensen in hun omgeving. Vooral begrippen als de cloud, fibre optic en Android stuiten op onbegrip.
Meer weten? Zet je ontdekkingstocht voort op Discover.
Hoe is het gesteld met jouw kennis van het technologische jargon?
Ben jij een techneut in hart en nieren? Bewijs het met het onderstaande testje! En maak je geen zorgen, voor ons hoef je niet te doen alsof je alles begrijpt.